24. september i fjor signerte litauiske Tomas Eigelis en arbeidskontrakt med det litauiske selskapet Baltnor.

Ifølge dokumentasjon Bergens Tidende har innhentet fra bedriftsregisteret i Litauen, er bergenseren Øyvind H. Ellingsen eneaksjonær i selskapet. Baltnor ble stiftet i februar i fjor, og har adresse i Kaunas.

Ifølge firmaattesten skal Baltnor blant annet drive med delfabrikkerte sammenleggbare seksjoner i tre, produksjon av lette dører og innredninger. Selskapet skal også drive salg, og finne arbeidere til slik virksomhet.

Baltnor er også eneeier av det norskregistrerte firmaet NorLit AS, ifølge daglig leder Geir Tyssedal i NorLit AS.

Da Bergens Tidende først kontaktet Baltnor-eier Ellingsen om lønnstvisten, avviste han enhver befatning med saken.

— Jeg selger møbler til hoteller gjennom NorLit. De greiene med disse litauerne har jeg ingenting med, sa Ellingsen.

Senere vedgikk Ellingsen at han kjenner til pengekrangelen. Men han er sterkt uenig i fremstillingen som de litauiske arbeiderne gir.

— Vi har sørget skikkelig for disse folkene. Men når Eigelis påtar seg en jobb og deretter gjør feil som koster oss 163.000 kroner, så kan ikke vi betale for arbeidet, sier Ellingsen, som understreker at han kan dokumentere alle kostnadene og alle utbetalingene som er gjort.

— Eigelis tok på seg en jobb, og hadde et team som skulle gjøre den. Det gikk helt galt, for å si det pent, sier Ellingsen.

Baltnor-gründeren sier at det for øvrig var KPMG Litauen som gjorde papirarbeidet med stiftelsen av selskapet, og at han i dag bare eier 50 prosent av Baltnor. Ifølge Ellingsen har Baltnor heller ikke lenger eierinteresser i NorLit AS.

— Det er kommet nye eiere i NorLit AS, sier Ellingsen.

— Hvem er det da?

— Det har du overhodet ingenting med. Det får du se i Brønnøysundregistrene når den tid kommer. Firmaets advokat har sendt de nye papirene dit, sier Ellingsen.