Mandag startet rettssaken i Bergen tingrett mot en 22 år gammel afrikansk mann. Han er tiltalt for å ha voldtatt en afrikansk kvinne i en leilighet i Bergen om morgenen søndag 9. oktober 2011.

La seg på soverom

I retten forklarte kvinnen seg rolig om det påståtte overgrepet, og hun virket uberørt. I en av pausene snakket også hun og en venninne med den tiltalte.

— Jeg har ingenting imot ham. Det som skjedde, det skjedde. Det er et forhold mellom domstolen og ham. Jeg kan ikke hate ham, fortalte kvinnen i retten.

— Hennes reaksjon er kanskje ikke vanlig, men hun er helt klar på at hun ble utsatt for et overgrep og at retten skal ta stilling til dette, sier Bjarte Aarlie, kvinnens bistandsadvokat.

Hun sa imidlertid at hun har grublet og hatt søvnproblemer etter at hun våknet på et soverom søndagsmorgenen i 2011.

— Vi var på fest i sentrum og dro på nachspiel om natten. Der ble jeg veldig full og gikk inn på et soverom og la meg, fortalte kvinnen.

— Etter en stund våknet jeg og oppdaget at det lå en mann oppå meg, fortsatte hun.

Ikke redd

Ifølge kvinnen kom hun seg løs og det ble en kamp mellom henne og 22-åringen. Han er også tiltalt for å ha forsøkt å drepe henne.

— Jeg vet ikke om han mente å gjøre noe, men han holdt hånden rundt halsen min og ba meg ikke rope, sa kvinnen.

Mannen forlot rommet og leiligheten mens kvinnen gikk inn i stuen der flere andre satt. Hun sa hun var blitt voldtatt og politiet ble tilkalt.

Mørkt i rommet

De rykket ut og tok kvinnen med til helsepersonell. Senere på dagen pågrep de den tiltalte mannen. I avhør sa han at han hadde hatt sex med henne på festen de var på før de kom til nachspielet. Han nektet for å ha voldtatt henne på soverommet.

— Det var ikke sånn det var. På utestedet danset vi sammen. Jeg oppfattet det sånn at hun var interessert i meg. Da jeg kom på nachspiel, var det tilfeldig at jeg gikk inn på soverommet. Jeg så hun lå i sengen og begynte å ta på henne, fortalte mannen i retten.

Mørkt i rommet

Da dommeren lurte på om kvinnen var våken før han fortsatte, svarte tiltalte:

— Det var mørkt i rommet, så jeg kunne ikke se om øynene var åpne.

- Men sa hun noe da hun lå i sengen?

— Ingenting, ikke før hun spurte hvem det var som lå oppå henne, men hun reagerte og var tent da jeg tok på henne, svarte mannen.

- Hvordan reagerte hun, spurte dommeren.

— Hun beveget blant annet beina. Jeg regnet med at hun visste det var meg på grunn av oppførselen hennes på utestedet tidligere på kvelden.

— Har du tidligere tatt deg til rette på soverom der det er mørkt og kvinner sover, spurte aktor Rudolf Christoffersen.

- Mange blandet seg inn

Forsvarer Ivar Abrahamsen reagerte på spørsmålet, men retten tillot det. 22-åringen ønsket ikke å svare.

Mannen risikerer nå flere år i fengsel for voldtekt ettersom det ikke er vesentlige forskjeller på hans forklaring og kvinnen om det som skjedde inne på soverommet.

I retten kom det også frem at 22-åringen hadde oppsøkt kvinnen hjemme sammen med en annen mann. Han avviste at han hadde forsøkt å presse henne til å trekke anmeldelsen.

— Mange har blandet seg inn i denne saken og forsøkt å få meg til å trekke saken, sa kvinnen i retten.

Tiltalt for flere forhold

Kvinnen sa videre at hun angrer på at hun drakk så mye kvelden før den anmeldte voldtekten.

— Jeg burde ikke ha drukket så mye at jeg endte i den situasjonen, sa hun.

22-åringen er også blant annet tiltalt for trusler og ran sammen med en annen mann, men nekter straffskyld.

Han nekter også straffskyld for voldtekten.