Påtaleansvarlig for drapssaken, politiadvokat Eli Valheim, sier hun fredag vil kreve fire nye varetektsuker for 41-åringen. Hun mener det er nødvendig med brev— og besøksforbud i hele perioden.

Dette fikk hun retten med på, fremgår det av kjennelsen fra Nordhordland tingrett.

— Det er fortsatt avhør som gjenstår. Vi vil ikke at han skal kunne ta kontakt med vitner vi ikke har snakket med ennå, sier Valheim.

Også i den første fengslingsperioden har den drapssiktede 41-åringen hatt brev- og besøksforbud.

Han har ikke sagt noe om hvorfor han drepte

Eli Valheim, politiadvokat

De restriksjonene anket han over, da han første gang ble fengslet i februar. Han ønsket nemlig å kunne få besøk av barna.

I fengslingsmøtet i februar ga 41-åringen også uttrykk for at han ikke ønsket at barna skulle avhøres av politiet.

Også fredag motsatte han seg restriksjoner, og anket rettens avgjørelse inn til lagmannsretten.

Holder på siktelsen

41-åringen er siktet for forsettlig drap på sin 39 år gamle kone, hjemme i sitt eget hus på Follese på Askøy. Paret har seks barn sammen, i alderen ett til 19 år.

Han erkjente straffskyld allerede om kvelden onsdag 4. februar, etter et tre timer langt politiavhør.

Tidligere denne dagen møtte han opp utenfor Bergen fengsel, med pakket koffert, og sa han skulle sone fordi han hadde drept sin kone. Politiet har beslaglagt en kniv de mener er drapsvåpenet.

Siktelsen blir ikke endret før fredagens rettsmøte, sier politiadvokat Valheim.

TEKNIKERE: Kriminalteknikere i arbeid i parets hus på Follese. ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL

Hun forteller at mannen har vært gjennom tre avhør, senest sist uke. I avhør er han også blitt spurt om motivet for drapet.— Men han har ikke opplyst om noe motiv eller sagt noe om hvorfor han drepte. I retten vil han få en mulighet til å forklare seg nærmere om det, hvis han ønsker, sier Valheim.

Fengslingsmøtet fredag er planlagt å gå for åpne dører. Forsvarer Egil Jordan sier at hans klient ønsker at retten skal gi ham mulighet til å ta imot besøk.

— Han innser at han fortsatt må sitte i varetekt for en så alvorlig handling, men han har et ønske om å bli frigitt fra brev- og besøksforbudet, sier han.

Fått foreløpig rapport

Valheim sier hun for noen dager siden fikk resultatet fra den såkalte prejudisielle observasjonen av drapssiktede.

Den skal blant annet gi en foreløpig vurdering av tilregnelighetsspørsmålet, altså om 41-åringen antas å ha vært tilregnelig eller ikke på gjerningstidspunktet.

Etter den foreløpige undersøkelsen, er det klart at politiet nå vil ha en full judisiell observasjon av 41-åringen.

— Hva den foreløpige undersøkelsen viste, kan jeg ikke si noe om nå, sier Valheim.Heller ikke Jordan vil si noe om observasjonen.

Bistandsadvokat Ellen Eikeseth Mjøs, som representerer de seks barna, har ingen kommentar til saken - ut over at barna fortsatt er godt ivaretatt.

— Barna ønsker ingen eksponering, så derfor kommenterer jeg heller ikke, sier Mjøs.

Mange avhør

Den drepte 39-åringens mor er nettopp kommet til Norge fra Somalia. Politiet ønsker å få et såkalt bevisopptak av henne mens hun er i Norge.

Politiet opplyser at det er tatt mange avhør i saken, men at flere gjenstår. Også en venninne av avdøde, bosatt utenfor Hordaland, ønsker politiet bevisopptak av.

— Vi vil også fortsette med å innhente data fra mobiltelefonene til avdøde og siktede, og databeslag fra huset vil bli gjennomgått, sier politiadvokat Valheim.

Hun vil ikke si noe nærmere om hvilke svar etterforskningen har gitt til nå.

— Men vi har fått gjort mye.

SEKS BARN: Seksbarnsmoren (39) blir her tatt ut til den ventende bårebilen, om kvelden samme dag som ektemannen meldte seg for drap. ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL
Marita Aarekol