Ordførerkandidat i Oslo, Carl I. Hagen, fikk mange til å reagere da han i går gikk hardt ut mot politiets ressursbruk etter terroraksjonene 22. juli.

I dag var Hagen på plass i Sund kommune for å drive lokal Frp-valgkamp. Den tidligere partiformannen står på sitt.

— Jeg har ikke noe å skamme meg over, sier han til bt.no.

- Ikke så galt

Hagen pekte i går på at saken allerede er så godt som oppklart og frykter at en omfattende etterforskning skal legge beslag på for store ressurser. I tillegg er Hagen kritisk til detaljnivået i politiets undersøkelser.

— 69 personer har han drept på Utøya. Om han, da han begynte å skyte, gikk til venstre og skjøt den unge jenten, eller til høyre og skjøt den unge gutten; at noen av foreldrene skal vite om rekkefølgen og nøyaktig sted og alt sånt noe, det begriper ikke jeg, sa Hagen til VG. Overfor bt.no gjentar han kritikken.

— Jeg setter spørsmålstegn ved denne ressursbruken, fordi dette er en oppklart sak. Gjerningsmannen er tatt. Gjerningsmannen har tilstått. Det som skal til for en rettssak, foreligger allerede. Vanligvis etterforsker politiet for å finne bevis eller ta gjerningspersonen. Det er ikke nødvendig her, sier Hagen.

Han presiserer at hensynet til pårørende selvsagt skal ha stor betydning.

— Jeg kan ikke se at dette er så galt. Jeg ser at jeg blir skjelt ut fra ganske mange som har en god evne til å pådytte meg meninger jeg ikke har uttalt, for så å angripe meg, sier Hagen.

- Vil bli ferdig

På spørsmål om hvorfor han svarte som han gjorde, sier Frp-veteranen dette:

— Det er klart, hadde jeg skjønt eller visst at relativt vanlig høytenkning skulle få disse konsekvensene, så hadde jeg ikke sagt noe.

Hagen tror at mange pårørende først og fremst bare vil bli ferdig med saken.

— Kanskje ville de hatt rettssaken i høst. Nå skal vi i stedet lese om denne drapsmannen nesten hver dag i et helt år. Jeg er ikke så sikker på om det er det de pårørende synes det er en fordel.

Hagen påpeker at han ikke ønsker at politiet skal avbryte etterforskningen tvert.

— Vi må finne ut av hva som kunne vært gjort for å stoppe terroristen. Men alt av nysgjerrighet må vi unngå.

Frp-politikeren viser til ressursmangelen i politiet for å begrunne kritikken sin.

— 100 mann jobber med denne saken i ett år. I mellomtiden har vi en rekke uoppklarte forbrytelser.

- Grotesk

Det var ikke bare Utøya-utspillet som vakte reaksjoner denne helgen. Hagen står også fast ved sine påstander om at nesten alle terrorister er muslimer.

— Grotesk, mente utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Hagen bøyer ikke av.

— Jeg står for det jeg har sagt i de situasjoner der det var en aktuell problemstilling, sier han til bt.no.

— Dette var en grusom ondskapsfull handling. Uansett hva jeg svarte, ville det blitt galt.

— Jeg har ingen grunn til å skamme meg når det gjelder Frps innvandrings-, asyl-, fklyktning,- og integreringspolitikk det har jeg gjentatt mange ganger. Hadde jeg svart annerledes, ville velgerne undret om vi har endret oppfatning. Det har vi ikke.

Hva mener du om Hagens utspill? Si din mening her!