Ungdommer fra organisasjonen Juvente har tradisjonen tro gjennomført en rekke tester av landets dagligvarebutikker.

Før jul sjekket de 156 butikker i Hordaland, og 74 av dem (47 prosent) lot mindreårige kjøpe alkohol.

På landsbasis er tallene noe bedre, med 149 av 407 butikker (36 prosent), mens de i Bergen er noe verre, med 58 av 104 butikker (56 prosent).

— Skremmende, mener Gry Dahl (18), leder i Juvente Bergen.

- Har ikke kontroll

Slik beskriver hun en av kontrollene i Bergen før jul:

— «Jeg har ikke legitimasjon, går det fint likevel?» Kassadamen nøler ikke før hun svarer «Åh, jeg vet nok hva du skal i kveld, så det får gå fint» og blunker til den 16 år gamle jenten, før hun piper inn to bokser rusbrus. Dette er bare ett av mange eksempler, forteller Dahl.

Juvente mener kommunens kontroller av dagligvarebutikkene er for få og for dårlige. De ønsker hyppigere kontroller og bedre kontroller - og strengere reaksjoner mot butikker som bryter loven.

— Dagligvarebutikkene har nok en gang vist at de ikke har kontroll på ølsalget. Ulovlig alkoholsalg blir også sjeldent rapportert, og butikkene slipper som regel unna med en skriftlig advarsel, sier Dahl i en pressemelding.

Strengere reaksjoner

Totalt gjennomførte Juvente 972 kontroller over hele landet fra august til desember i fjor.

Organisasjonen er positiv til at det etter stortingsmeldingen «Se meg» om rusmiddelpolitikk skal lages en ny forskrift for å bidra til at butikker som selger alkohol til mindreårige blir straffet.

— Dette er tiltak vi har etterlyst siden vi startet opp kampanjen i 2007. Årets resultater viser at det fortsatt er et stort behov for disse tiltakene, sier Amanda Stratford Gamst, leder i Juvente.