TORSTEIN STANGENES

I går skrev BT at Hordaland Høyres stortingskandidat Silja Ekeland Bjørkly (28) mener seg utsatt for en svertekampanje av Unge Høyre.

Sentrale personer i Unge Høyre skal ha sagt til andre Høyre-medlemmer at hun var usynlig i mediene, kommet med usakligheter om svangerskapspermisjonen hennes og hevdet at hun var lite til stede på Stortinget.

Ble degradert

I slutten av september ble hun foreslått på syvendeplass på Høyres liste i Hordaland, til tross for at hun var nummer fem forrige gang og listetopp Oddvard Nilsen har takket nei til gjenvalg.

— Jeg har inntrykk av at den type argumentasjon kan ha nådd frem til nominasjonskomiteen også, sa Ekeland Bjørkly til BT i går.

Dette liker ikke lederen av komiteen, byrådsleder Monica Mæland.

— Komiteen har ikke mottatt rykter eller negative innspill om noen av kandidatene, sier hun.

— Gjelder det alle medlemmene?

— Det vet jeg ikke, men det har ikke vært diskutert i komiteen. Vi har diskutert kompetanse, kjønn og geografi. Grunnen til at hun ikke fikk beholde plassen, er at Bergen da ville hatt fire av de fem første plassene. Det har aldri skjedd før, og ville blitt dårlig mottatt i resten av fylket, sier hun.

Kamp i vente

Nominasjonskomiteen har foreslått følgende fem på topp: Erna Solberg fra Bergen, Øyvind Halleraker fra Bømlo, Torbjørn Hansen fra Bergen, Eli Årdal Berland fra Fjell og Harald V. Hove fra Bergen/Unge Høyre.

Hvis nominasjonsmøtet er enig i Mælands argumentasjon, må Silja Ekeland Bjørkly slåss mot Torbjørn Hansen eller Harald V. Hove for å få en plass blant de fem første på listen.