— De behandler sine ansatte som dritt, særlig de utenlandske. De ser på dem som billig arbeidskraft, sier Bauge oppgitt.

Det var i begynnelsen av mai at Adrian Bauge (21) fikk tilbud om å begynne som driftsleder for Rosenlund Delikatesse AS, som eies av Trond Tystad, Alf Husebø og Harald Rosenlund.

Med seg fikk han sin kamerat Kristoffer Thers (21). Sammen ansatte de i alt elleve andre personer, som skulle drive en ny bod på Fisketorget i sommer.

Ifølge de to kameratene ble de sammen med sjefene enige om en månedslønn på 27.500 kroner. Avtalen var at de skulle få betalt kjapt, ettersom de trengte penger til husleie.

— Alt var i orden og vi skulle få både kontrakt og lønn kjapt, forklarer de.

Men ukene gikk og en uke ble til en måned. En måned ble til nesten to med ingen lønn og ingen kontrakt, forteller de to.

— Vi har spurt etter lønn og kontrakt en haug med ganger, men hver gang kom det nye unnskyldninger. Først var en PC blitt stjålet, så de kunne ikke lage kontrakter, så fant ikke han ene ikke bankbrikken sin, så vi kunne ikke få lønn, forklarer Thers.

Bauge forteller at han en gang havnet i en diskusjon med Tystad.

— Tystad sa da at "ok, jeg kan betale de norske". Den kommentaren var bare ekkel. Jeg står ikke der og får lønn, uten at de andre ansatte får lønn. Det er helt grusomt, sier Bauge oppgitt.

Måtte si opp leiligheten

Bauge og Thers måtte si opp leiligheten sin. Ingen lønn, har ført til at de har flyttet hjem til foreldrene, som også fortviler over situasjonen.

— Min far har pushet meg fra dag én og bedt meg om å få tak i kontrakt. De synes det er utrolig uprofesjonelt, sier Thers.Nå har de begge sagt opp jobben sin på Torget. Til sammen mener de at bedriften skylder dem over 50.000 kroner. Heller ikke noen av de andre ansatte som startet i mai har fått lønn, ifølge kameratene.

— Han har sagt "dere får på mandag". Han har sagt "dere får på fredag", men jeg har aldri fått en eneste krone, sier Thers.

De to kameratene forteller at de er sjokkert over hvor dårlig Tystad behandler sine ansatte.

— Vi fikk blant annet beskjed om å "piske den og den litt ekstra". En dag det var mye folk, og for få ansatte, fikk vi denne beskjeden: "Ring de ansatte. Hvis ikke de møter på tre timer, har de sparken", forklarer Bauge.

Føler skyld

Bauge har følt mye skyld, særlig overfor kameraten.

— Det var jeg som fikk ham med inn i denne jobben. Jeg sa det skulle bli en bra sommer. Vi trodde dette var en god mulighet, men så visste det seg at de drev useriøst. Mange av de andre ansatte har kontaktet meg. Flere sliter med å betale leie og er avhengig av å få lønn, sier han.

Ifølge Bauge har noen av de ansatte i torgboden nå fått kontrakt.

— Han kom visst med fem kontrakter forrige fredag, så var det førstemann til møllen. Derfor er det fremdeles mange som ikke har kontrakt, forklarer Bauge.

Fikk ikke feriepenger

I januar skrev BT om de syv spanske studentene som ikke fikk betalt av Alf Husebø. De mente han skyldte dem 96.000 kroner.

Etter at BT skrev om saken, fikk studentene pengene de hadde krav på.

En av spanjolene er tilbake på Fisketorget i år, men har heller ikke fått lønn frem til nå, ifølge kameratene.

— Det er utrolig respektløst at de kan behandle de utenlandske arbeiderne på denne måten. Det er helt forferdelig, sier de to kameratene.

Nå forventer de at sjefene rydder opp.

— Vi skal ha betalt, og vi kommer ikke til å gi oss, sier de.

Har du opplevd lignende brudd på arbeidsmiljøloven? Tips oss på tips@bt.no, sms: 2211, telefon: 02211.