Den omfattende redningsaksjonen for delfinen «Delfie» på Sotra onsdag, fikk et tragisk utfall.

«Delfie», som vi nå vet er en hun-delfin, døde trolig av stress da hun satte seg fast i noten som ble brukt for å fange henne, og måtte tas opp i en båt.

Like etter hun ble frigjort fra fiskesnøret hun trolig har hatt rundt seg siden påske, døde hun.

— Verre enn vi trodde

De som forsøkte å redde henne kunne også konstatere at hun ikke har hatt det godt den siste tiden. Fiskesnøret hadde laget dype kutt.

— Det var verre enn vi hadde trodd. Snøret hadde skåret seg helt inn til beinet noen steder, og under hele delfinen var det et halvannen cm dypt kutt. Dette var noe delfinen ville dødd av innen rimelig kort tid, om vi ikke hadde forsøkt å hjelpe den, sier Akvariet-direktør Kees Ekeli.

— Det er ingen tvil om at den har hatt det ekstremt smertefullt, sier han.

Var svekket

Veterinær Jannicke Jæger ved Dyreklinikken Bergen Vest kom først til stedet da delfinen var død. Hun bekrefter at den hadde dype sår fra fiskesnøret og at den neppe har hatt det behagelig.

Hun og en kollega tok delfinen med seg tilbake til klinikken, der de har tatt røntgen og obdusert kadaveret.

— Så langt ser det ut til at i tillegg til sårene, hadde delfinen noen forandringer på lungene. Vi har sendt prøver til Tyskland for å få dem obdusert, men det kan være en lungebetennelse, parasitter eller bakterier, sier Jæger.Hun er enig med Ekeli i at dødsårsaken trolig var stress, men mener også delfinen var svekket fra tidligere.

Angrer ikke på forsøket

Akvariet-direktøren sier at Mattilsynet i utgangspunktet ønsket å avlive delfinen i stedet for å prøve å redde den. Ekeli er glad de i stedet gjorde et redningsforsøk i dag, selv om det ikke endte godt.

— Vi holdt fast i det lille håpet om at vi skulle fikse dette, og den beslutningen står jeg fremdeles for. Vi forsøkte, men mislyktes. Det er trist, særlig for dem som bidro, sier Ekeli.

Han tror ikke delfinen led en smertefull død, selv om det nok var stresset som tok livet av den.

— Å få hjertestans av stress som er påført like før du dør er ikke det verste. Det er verre å dø av det snøret som gnager seg inn, sier Ekeli.

Også veterinær Jæger mener det var riktig å gjøre et forsøk på redning.

— Hadde man fått snøret bort ville nok sårene grodd helt fint. Delfiner har antibakterielle stoffer i fettvevet som gjør at sår gror veldig fort og ikke blir betente. Men dessverre endte det ikke sånn. Det er veldig trist, sier hun.

REDNINGSAKSJON: Det gikk ikke helt etter planen da «Delfie» skulle reddes i dag. Dermed ble det ekstra stressende for delfinen, som til slutt døde. Veterinæren mener den imidlertid også var svekket fra før.
Ove Sjøstrøm