— Jeg ble fryktelig glad. Den har liksom ligget og lurt i bakhodet mitt de siste fire årene, sier undervannsfotograf Christian Skauge.

Det er nemlig ikke første gang han har sett den eksklusive nakensneglen.

— Vi kom over den i 2009, men da skjønte vi ikke at det var en ny art. Siden har jeg håpet at den skulle dukke opp, sier Skauge.

Rett utenfor flytebryggen

Å finne en ny art har vært drømmen i mange år for 42-åringen. Under nakensneglesafarien i Gulen i midten av mars, tror han at han lyktes.

Dykkerkollegaene Dag Leflie Hansen fra Stavern og Helgi Winther Olsen fra Færøyene kom opp etter et dykk og beskrev noe de hadde funnet like utenfor flytebryggen ved Gulen dykkesenter.Skauge skjønte med en gang at det slimete dyret som hadde hjemsøkt ham de fire siste årene ikke var langt unna.

Det er kjempestort, enkelt og greit

Han jumpet uti, og etter noen svømmetak til fem meters dyp, var det jackpot.

— Det er kjempestort, enkelt og greit. Jeg ble liggende og studere og fotografere den i 70 minutter, sier Skauge.

- Urutinert

Og han skal være glad for at han tok bilder. Nakensneglen ble puttet i et lite glass og deretter i en oppbevaringsboks i påvente av nærmere studier.

Men så hadde dykkerne litt få glass, og flere av funnene måtte lagres sammen.

— Det var litt urutinert, sier Skauge.

Konsekvensen ble nemlig at den antatt nye arten ble søkk vekk i virvaret.

— Jeg håper vi skal finne den igjen. Men den er en halv centimeter lang, det er ikke bare å svømme ut hente en ny, sier Skauge.

Karunkel gjør forskjellen

Han mener nakensneglen han har funnet er en ny art innenfor Janolus-familien. Nyfunnet skal være til forveksling lik en sjelden Proctonotus Skauge har sett tidligere.

— Men denne har en karunkel mellom hodetentaklene. Vi kan ikke finne noen beskrivelser av Proctonocus som har en slik karunkel, sier Skauge.

Det er ikke vel ansett å kalle opp arter etter seg selv, det gjør man bare ikke

Christian Skauge

Han håper bildene er nok til å få publisert funnet. Hjelp til det skal han få av Bernard Picton, som er kurator på Museum of Natural History i Belfast.

Og hvis det blir godkjent som en ny art, kan Skauge få være med å bestemme navnet.

- En stor ære

Da BT snakket med undervannsfotografen før nakensneglesafarien 2012, sa han med glimt i øyet at om han fant en ny art, skulle den få navnet Skaugensis.

Nå som han kanskje har lyktes, er han ikke like sikker.

— Det er ikke vel ansett å kalle opp arter etter seg selv, det gjør man bare ikke, sier han.

Hvis han får være med å beskrive den nye arten, vil han heller velge et latinsk navn som beskriver arten, eller kalle den opp etter en av storhetene som har lagt ned mye arbeid på nakensneglefeltet.

— Det ville være en stor ære å få være med å beskrive en ny art, sier Skauge, som var sammen med dykkerkollega Bjørnar Nygård fra Bergen første gang han så det han antatt nye arten i 2009.

- ENDELIG: - Jeg føler meg helt overbevist om at vi har funnet en ny art. Den passer ingen av beskrivelsene på artene den ligner på, sier Christian Skauge.
Dag Leslie Hansen