Forklaringen til den 45 år gamle overgrepstiltalte misjonæren står i sterk kontrast til hva en nå 22 år gammel argentinsk mann har forklart i et videoavhør som tidligere denne uken ble avspilt for retten.

22-åringen har forklart at de seksuelle tilnærmelsene startet bare uker etter at misjonæren kom til Argentina i 2001. Mannen var da 13 år.

22-åringen er en av fem unge menn som misjonæren er tiltalt for å ha forgrepet seg på da han jobbet som pastor og misjonær i Argentina. Flere av dem bodde på et barnehjem tilknyttet pastorens menighet.

**Les også:

— Alle gjør narr av meg**

- Truet med utkastelse

Ifølge 22-åringens forklaring ble overgrepene grovere etter hvert, og pågikk jevnlig over flere år.

Han beskrev også vold og trusler, og betaling for seksuelle tjenester.

— Han truet med å kaste meg og søsknene mine ut av barnehjemmet. Jeg og mine syv søsken, vi var fattige folk, levde i denne frykten, sa 22-åringen i avhøret.

Misjonæren på sin side, nekter for de alvorligste overgrepsanklagene, og sier alt har skjedd frivillig fra guttenes side. Han mener også at overgrepene startet langt senere enn de fornærmede har forklart. I avhør i løpet av etterforskningen har han flere ganger endret forklaring om når de første overgrepene skal ha startet.

- Flytter tidspunkt

Aktor Gert Johan Kjelby legger ikke skjul på at han mener misjonæren bevisst har endret forklaringen sin om tidspunktene han hadde seksuell omgang med guttene, for på den måte å plassere det i tidsrom der guttene var over den seksuelle lavalder.

45-åringen mener derimot at det er guttene som forklarer seg feil om tidspunktene.

— Jeg mener noen må ha hjulpet ham til å finne en slik forklaring, sa han om 22-åringens detaljerte forklaringer om tidspunkt og hendelser.

— Han sier blant annet at overgrepene starter på et tidspunkt der du akkurat har kommet til Argentina, og ikke snakker særlig spansk. Hvor tar han det fra, spurte Kjelby.

— Det er vanskelig for meg å svare på, svarte 45-åringen.

Rettssaken mot misjonæren startet mandag og fortsetter ut neste uke. Resten av denne uken går med til avspilling av videoavhør av resten av de fornærmede.