• Bevisene og mistanken i Monika-saken er styrket, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim.

Onarheim er påtaleansvarlig i den gjenopptattet etterforskningen av Monika-saken.

I dag ba politiet om åtte uker forlenget varetekt for den 32 år gamle mannen som er siktet for å ha drept Monika Sviglinskaja (8) i hjemmet hennes på Sotra.

— Vi har fått den endelige DNA-rapporten fra Folkehelseinstituttet. Sammenlignet med den foreløpige rapporten vi har hatt, gir den treff på flere steder på avdøde, i form av DNA som er forenlig med siktede, sier Onarheim til BT.

I går sa Onarheim at det lå an til et åpent rettsmøte med siktede til stede. Refengslingen i dag skjedde i stedet som en såkalt kontorforretning.

Det vil si at en dommer avgjør saken basert på sakspapirene, og at ingen av partene møter i retten.

- Bedre DNA-treff

Onarheim ønsker ikke å bli for teknisk, men opplyser at de endelige DNA-resultatene er bedre enn dem man hadde.

— Det handler om at det er treff på flere av de såkalte DNA-markørene, sier Onarheim.

Han oppsummerer dette med at politiet anser bevisene i saken som styrket.

— Det betyr at også mistanken mot siktede er styrket, slik vi ser det, sier Onarheim.

Politiadvokaten fremhever også at de har fremgang i undersøkelsene av datatekniske spor i saken, men vil ikke si noe nærmere om det.

- Vet ikke årsaken

Onsdag morgen ble det kjent gjennom VG at siktede har uttrykt ønske om å bytte forsvarer.

32-åringen har hatt forsvarer Fredrik Verling siden han ble siktet for drapet i oktober i fjor, men har nå byttet til Oslo-advokaten Aasmund Sandland.

— Jeg vet ikke hva som er årsaken, men han har privilegiet til å velge den advokaten han har tillit til, sier Verling til VG.

Sandland sier til BT at han fikk vite i morges at han var ønsket som ny forsvarer. Han kommer ikke til å stille i dagens fengslingsmøte.

— Advokat Verling kommer til å fortsette som forsvarer inntil ny oppnevning foreligger. Jeg regner med at det skjer i løpet av kort tid.

Ber om åtte uker

Sandland sier han ikke kan svare på hvorfor han er ønsket av den drapssiktede 32-åringen.

— Jeg vet ikke grunnen til det.

Politiet har varslet at de vil be om åtte uker forlenget varetekt for 32-åringen i dagens fengslingsmøte. En DNA-rapport er blant de nye bevisene i saken.

— Vi har en del ny informasjon, eller nye beviser, i saken. Hva det er, og hvordan denne informasjonen skal fortolkes og vektlegges, blir opp til retten. Jeg vil ikke foregripe bevisene ved å kommentere hva vi selv tenker om dem, sa politiadvokat Asbjørn Onarheim til BT i går.

Den drapssiktede litaueren nekter straffskyld.