— Det er blitt oppnevnt rettspsykiatrisk sakkyndige, bekrefter politiadvokat Janne R. Heltne overfor BT.

Hun jobber blant annet med voldssaker ved Bergen sentrum politistasjon og er såkalt påtaleansvarlig for de tre knivstikkingene. Alle skjedde i området utenfor puben Finnegans natt til mandag 5. august i år, etter stengetid. Vitner beskrev hendelsen som et blodig og voldsomt masseslagsmål.

Oppnevningen av sakkyndige betyr at politiet vil finne ut om den hovedmistenkte for knivstikkingene er tilregnelig - og om han var det da knivstikkingen skjedde.

ETTERLYST MED BILDET: Slik så det ut, etterlysningsbildet som ble sendt ut etter trippelknivstikkingen i Veiten i Bergen. En 34-åring, som politiet mener er synonym med mannen på bildet, ble senere pågrepet i Oslo.
POLITIET

— Den siktede i saken har en forhistorie med psykiatri, uten at jeg vil gå i detaljer om det. I det videre arbeidet med saken må vi blant annet hente inn mannens legejournaler, sier Heltne.

Siktelsen kan bli utvidet

To bulgarske menn, 33 og 34 år gamle, ble fraktet til Haukeland med kritiske skader etter knivstikkingen. 34-åringen skal ha blitt truffet av kniven i hjertet.

— De prøvde å drepe meg, sa den andre av mennene til BT, et halvt døgn etter dramaet.

En dørvakt ble også stukket, men slapp fra det uten fysiske skader siden han hadde en stikksikker vest på seg. Ifølge politiet var det ingen synlige skader på vaktens vest.

Den mistenkte gjerningsmannen ble tatt i Oslo natt til lørdag 10. august. Han nektet skyld og nektet å forklare seg da han noen dager senere ble fremstilt for varetektsfengsling.

Det er mulig siktelsen blir utvidet til å gjelde flere drapsforsøk

Janne R. Heltne, politiadvokat

I morgen, tirsdag, går politiet til retten og ber om fire nye uker i varetekt for den mistenkte trippel-knivstikkeren. Siktelsen gjelder nå ett drapsforsøk og to legemsbeskadigelser, mens alle tilfellene i utgangspunktet ble etterforsket som drapsforsøk.

Heltne antar etterforskningen vil være ferdig en gang i høst. Blant annet må rapportene fra de sakkyndige på plass før en eventuell tiltale kan tas ut.

— Det er mulig siktelsen blir utvidet til å gjelde flere drapsforsøk, sier Heltne.

Forsvarer: - Ingen kommentar

Den knivstikksiktede 34-åringens forsvarer, Fredrikstad-advokat Trond Karlsen, ønsker ikke å kommentere saken nå, heller ikke spørsmål om at 34-åringens tilregnelighet nå skal vurderes.

— Jeg har per tiden ingen kommentar, skriver Karlsen i en tekstmelding.

34-åringen skulle etter planen avhøres fredag før helgen. Avhøret ble gjennomført, men politiadvokat Heltne vil ikke si hva som kom frem i avhøret.

- Kom han med noen form for skylderkjennelse?

— Det vil jeg ikke kommentere. Det jeg kan si er at han godtar videre varetektsfengsling. Fengslingsmøtet tirsdag vil dermed gå som en såkalt kontorforretning, uten at partene møter i retten, sier Heltne.

Sak mot medsiktet henlagt

Ytterligere to menn er blitt pågrepet i saken, en nordmann og en utenlandsk mann som begge er 30 år.

De ble begge siktet for medvirkning til legemsbeskadigelse, men saken mot den utenlandske mannen er nå henlagt som intet straffbart forhold.

FIKK TO LITER BLOD: - Jeg trodde jeg skulle dø. Det sa en av mennene (33) som ble knivstukket. Med arterien i høyre arm kuttet over, kom han til akuttmottaket på Haukeland. Han måtte få to liter blod før operasjonen. Tilstandens hans var en stund livstruende. ARKIVFOTO: ODD MEHUS