Etterforskerne i lommemann-saken bruker store ressurser på å oppklare hvor den lommemann-siktede Åsane-mannen tilbrakte 50-årsdagen sin for seks år siden.

— Dersom det kan bevises at han var i utlandet samme dag som det ble begått overgrep i tilsvarende modus som i DNA-sakene våre, så kan vi ikke lukke øynene for at det kan finnes en annen der ute, sier politiadvokat Jorid Kile Berg.

Mann med bul i buksen

I sakskomplekset, der politiet har listet opp overgrepene de mener kan knyttes til lommemannen, er onsdag 20. mars 2002 en sentral dato. Dette var dagen da den siktede bergenseren fylte 50 år.

Samme dag, på Furuseth utenfor Oslo, møtte en gruppe med små gutter på en mann som kom gående opp en bakke. I hånden hadde mannen en kniv og de kunne se at han hadde en bul i buksen. Han spurte om guttene kunne ta ned i lommen hans. Det gjorde noen av dem, og de kunne kjenne at det var hull i buksen og at hånden kom borti mannens kjønnsorgan.

Senere på dagen, i samme område, var det noen flere barn som møtte på en mann i en kinosal for barn. Han ba dem prøve å ta ned i lommene hans.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

På tur til Tyskland

Etterforskerne i lommemann-teamet er overbevist om at mannen bak disse hendelsene er den siktede 56-åringen fra Åsane. De mener fremgangsmåten viser at han på sin egen 50-årsdag forsøkte å begå seksuelle overgrep mot barn under ti år. Til sammen har politiet over 130 slike saker i samme sjanger.

Selv har 56-åringen forklart i avhør at han var på tur i Tyskland denne dagen.

Hendelsen på Furuseth må være utført av en annen mann, ifølge den siktede bergenseren.

Brukte kontanter, ikke kort

Politiet jobber nå opp mot hoteller, fly— og togselskaper for å se om de kan finne navnet til Åsane-mannen. Foreløpig har ikke politiet funnet noe som tyder på at han var i Tyskland.

— Vi gjør disse undersøkelsene for å være hundre prosent sikre. Vi venter også på svar fra utenlands politi, sier Jorid Kile Berg.

Politiet har videre gått gjennom bankkontoene han eier, men de har foreløpig ikke gitt noen verdens ting. Årsaken er at minibankkortet nesten ikke har vært i bruk. Det meste 56-åringen har kjøpt er blitt betalt med kontanter. Politiet fant også store mengder kontanter under ransakingen av boligen hans tidligere i år. I boligen med tre alarmsystemer, fant politiet en safe som var stappet med penger.

— Det ser ikke ut som han har brukt minibankkort på samme måte som mange andre, men jeg skal ikke dermed slå fast at dette er noe han har spekulert i fordi han visste at han en gang kunne bli sporet, sier politiadvokat Jorid Kile Berg.

Ikke nye avhør

56-åringens forsvarer Gunhild Lærum, setter sin lit til at utenlandsturen skal kunne bevises.

— Det er en del år tilbake i tid, men vi satser på at vi skal kunne legge frem nok dokumentasjon for å få dette til, sier hun.

Hun er overbevist om at hennes klient ikke kan være gjerningsmannen i alle de sakene politiet vil linke ham til.

— Som jeg har sagt før: Dette er en prestisjesak for politiet. De har fått treff på en mann og prøver å lesse på ham mest mulig, uten å ha øynene åpne for at det kan være flere gjerningsmenn med lik fremgangsmåte, sier Gunhild Lærum.

ALIBI? Den utpekte Lommemannen har forklart at han var i Tyskland på bursdagen sin. Politiet prøver å spore ham for å sjekke om han snakker sant. Det finnes få elektroniske spor, og 56-åringens minibankkort er nesten ikke brukt.
Arkiv