Det ble en uventet naturopplevelse for Ivar August Bull denne morgenen Han var ute og gikk ved Hordnes da han la merke til rovdyrene i vannet.

— Jeg var ute for å lufte hunden da jeg så dem bare 200-300 meter fra land, sier han.

Spekkhoggere ble observert i Byfjorden så sent som i februar. I fjor ble de blant annet sett i Øygarden og i Fanafjorden.

Leter etter sild

Den ivrige amatørfotografen fant straks frem fotoapparatet, men er ikke særlig fornøyd med resultatet.

- Hvordan vet du det var spekkhoggere?

— Jeg kan ikke være sikker, men det var noen svære dyr som var svarte og hvite. De kom opp av vannet og pustet ut slik at vannet stod til himmels.

18-åringen måtte løpe for å nå skolebussen etterpå.

— Jeg har aldri sett noe lignende. Det var gøy å se.

Forsker Nils Øien ved Havforskningsinstituttet sier det ikke er vanlig at spekkhoggere dukker opp i vestlandsfjordene, men at det heller ikke er «direkte uvanlig».

— Vi kjenner ikke så godt til hvordan spekkhoggerne vandrer, men vet at det er knyttet til sildeovervintringene, sier Øien.

Kan bli flere uker

Spekkhoggere er sosiale rovdyr, og vandrer i flokk og familiegrupper. På vinterstid er det to steder langs norskekysten der det tradisjonelt har vært vanlig å se spekkhoggere: Møre og Lofoten.

Begge er steder der silden overvintrer inne i fjordene.

— Trolig er denne gjengen ute og leter etter mat. De ramler borti noen sildestimer som de følger etter, og da blir det noen stikkturer hit og dit, sier Øien.

- Hvor lenge blir de her?

— Det er et godt spørsmål. Hvis de finner noe å beite på, kan spekkhoggerne bli alt fra noen dager opp til to-tre uker før de vandrer videre, sier Øien.

Har du sett spekkhoggerne?

LETER ETTER MAT: Ifølge forsker Nils Øien, er de på jakt etter mat, og har trolig fulgt en sildestim.
IVAR AUGUST BULL