— Jeg må ta drosje for å besøke min datter fordi brøytebilen har sperret fortauet og garsjeutkjørselen vår med snø. De har ikke brøytet fortauet her en eneste gang siden snøfallet for ti dager siden, fortviler Ada Vikingsen i Nattlandsveien.

Umulig å stige av bussen

Hun forteller at bussene må stå i kø for å slippe av passasjerene fordi det kun er en liten passasje hvor det er mulig å stige av bussen i Nattlandsveien ved den gamle Trikkesløyfen.

— Det er umulig å gå av bussen hvis sjåføren ikke treffer passasjen. Resten av fortauet er nemlig helt tildekket av snø fra brøytebilene, sier Vikingsen.

Selv har hun og mannen måkt snø fra fortauet utenfor garasjen flere ganger, men når brøytebilen har kjørt forbi i Nattlandsveien ser det like ille ut.

- Har ikke sett brøytebilen

  • Jeg har flere ganger ringt både kommunen og Statens vegvesen. De har lovet å komme, men fremdeles har vi ikke sett noe til brøytebilen på fortauet.

Parkerte biler utgjør en del av forklaringen på at mange fortauer ikke er brøytet.

— Våre entreprenører kommer rett og slett ikke til med maskinene og brøyteutstyret sitt, sier samferdselsdirektør Ove Foldnes i Bergen kommune.

Kommunen holder akkurat nå på med å sette opp en liste over hvilke veier og gater som skal skiltes med parkering forbudt.

Da får bileiere 24 timer på seg til å fjerne sin parkerte bil.

I disse områdene er det mange steder brøytebilene ikke har kommet frem.

— Det skaper problemer for fremkommeligheten til utrykningskjøretøyer. Vi er nødt for å gjøre noe med dette, sier Ove Foldnes, og ber om forståelse fra de berørte bileierne.

Vanskelig oblatkjøp

På Søfteland er det litt av en utfordring å kjøpe piggdekk-oblat på de oppsatte automatene.

Automatene er innesperret i brøytekanten og bilistene må klatre i snømassene for å kjøpe oblat.

— Vi bor på Fitjar og skulle til Bergen på julebesøk, vi pleier å stanse og kjøpe piggdekk-oblat på Søfteland, men i går ble det en risikosport, forteller Bjørg Strømme.

— Dersom de skal kreve betaling, må de jammen meg sørge for at automatene er tilgjengelig også, mener Strømme.

Det har ikke lykkes bt.no å få kontakt med Bergen Parkering KF i ettermiddag.

Gående sliter

Hun er redd for å kritisere dem som har ansvaret, men mener at det må gå an å få ryddet snø ti dager etter snøfallet.

— Flere ganger om dagen ser vi fotgjengere som sliter og må bruke veibanen for å ta seg frem, sier Vikingsen.

Hva mener du om snøryddingen? Diskutér saken nedenfor.

På fortauet mellom Paradis Sportssenter og Hop er snøen 50 centimeter høyere enn bilveien, skriver tipser. FOTO: Øyvind Fiksen
Bilistene på Søfteland må klatre i brøytekanten for å kjøpe piggdekk-oblat. FOTO: Bjørg Strømme.
Ada Vikingsen har store problemer med å ta seg frem i Nattlandsveien fordi fortauene ikke har vært brøytet siden snøfallet for ti dager siden. FOTO: Geir Martin Strande.
Geir Martin Strande