— Jeg visste på forhånd at det var dyrt å kjøpe noe sentralt. Det er håpløst, vil jeg si.

BT treffer Merethe Thunestvedt (32) på visning i Torborg Nedreaasgate på Møhlenpris. En rommelig to roms leilighet med utsikt over Dokkeskjærskaien og Puddefjorden. Pent oppusset, heis, altan og takterrasse. Prisantydning 975.000.

— Her er pent. Minuset er trafikken utenfor, er hennes foreløpige konklusjon.

Eie eller leie?

Etter tre år som leietaker i Sandviken er Thunestvedt tvunget til å flytte. Om det blir kjøpe eller leie vet hun ikke sikkert.

Når huslånet skal kunne betjenes med en ordinær inntekt, er det grense for hvor høyt en kan by. Hvor høyt har hun heller ikke bestemt seg for ennå.

Thunestvedt har med seg Per Ivar Nyhammer som huskyndig. Nyhammer er tømrer og bygningsingeniør - og på husjakt han også.

— Husker du huset vi så på i Forstandersmauet forrige uke? spør følgesvennen. - Jeg sjekket i dag. Solgt for 1,150! 40 kvadrat!

Merethe Thunestvedt sukker oppgitt: - Det blir 27-28.000 for kvadratmeteren.

Så legger hun til, henvendt til BT: - I begynnelsen tenkte jeg sentrum, men jeg skjønner jo at jeg må revurdere den drømmen. Gangavstand får holde.

Eiendomsmekler Glenn Heggøy hos Eiendomsmekler1 forteller at stadig flere unge får hjelp av foreldrene til å kjøpe egen bolig.

— I januar har jeg ikke solgt en eneste leilighet der ikke mamma og pappa har gitt en hjelpende hånd. En meget smart måte for velstående foreldre å plassere penger på, sier Heggøy.

For kresen?

Tilsiget på denne mandagsvisningen er jamn og god. Blant de første som kommer er Helen Wallem, som har brukt 3-4 år på å lete etter leilighet. Når man skal etablere seg for andre gang er det lov å være kresen.

— Kanskje for kresen? ler hun oppgitt. I løpet av disse årene er alt blitt dyrere, mens egenkapitalen stadig krymper.

— Men her var det for dyrt. Den riktige prisen ligger et sted mellom 600.000 og 700.000, sier hun bestemt og går.

DRØMMEN OM SENTRUM: I går kveld var Merethe Thunesvedt og kikket på leilighet på Møhlenpris. Men innser at med en ordinær inntekt blir det vanskelig å realisere drømmen om en sentrumsleilighet.
Foto: Ørjan Deisz