— Torget i Bergen må ikke bli som et kjøpesenter. Et overbygget fisketorg med vindskjerming høres for meg ut som en forferdelig idé, sier Berend Mulder, som rusler rundt på Torget og spiser østers. Han får støtte av sin engelske venn, Dan Cornford.

— Jeg liker Fisketorget som det er. Du skal føle vinden og regnet når du går omring her. Det må jo være hele poenget. Du skal gjerne fryse litt også, sier Dan Cornford.

Berend Mulder er opptatt av å bevare Torgets sjel.

— Det skal ikke være altfor behagelig å rusle rundt på Fisketorget. Vi nordmenn og bergensere kan miste siste rest av vår vikingånd dersom Torget blir overbygget og avskjermet for vær og vind, sier han.

- Kan kombineres

Fiskehandler Benedicte Sandtorv liker ikke så godt det hun hører de to barske herrer legger ut om i mild ettermiddagssol like før stengetid onsdag.

— Det kan de si som går rundt her i noen minutter. Hva med oss torghandlere som er her hele dagen år etter år? Men jeg er enig i at Fisketorget ikke må miste sin sjarm. Jeg tror at det kan gå fint an å beholde Fiskertorgets særpreg og samtidig få faste installasjoner som tar av for vind og regn for oss som står her hele tiden, sier hun.

— Ja, vi må høre på dem som jobber her, sier Berend Mulder og Dan Cornford.

- Hørt før

Benedicte Sandtorv synes det høres helt fantastisk ut at politikerne nå har fått frem 15 millioner kroner til opprustning av Torget.

— Men det er lenge siden jeg hørte om disse pengene første gang. Kanskje er det fem-seks år siden jeg var på et møte om saken i rådhuset og hørte Tom Knutsen love 15 millioner til Torget. Da trodde jeg på det som ble lovet. Nå er jeg ikke sikker før jeg ser det, sier hun.

Odd Dahle, kona Rita Berven Dahle og broren, Terje Dahle, er alle begeistret for utsiktene til en snarlig opprustning av Torget i Bergen.

— Dette er jeg helt for. Torget er forsøplet. Vogner av ulike slag har tatt oppstilling og de midlertidige lagringshallene ser ikke ut. Jeg har vært stolt av Torget i Bergen og bruker det veldig mye. Det er ikke for tidlig at det nå begynner å skje noe, sier Odd Dahle.

- Ikke show

Rita Berven Dahle er meget klar på at det er fisk og mat som hører hjemme her.

— Det skurrer når andre ting tar seg inn på Torget. For all del må vi unngå flytebrygge med scene på Vågen og show og tivoli på Torget. Slike ting er fremmedelementer her, sier hun.

Terje Dahle er arkitekt og har bodd i Tyskland i 40 år. Men ofte må han hjem til Bergen.

— Før var Torget det viktigste samlingsstedet i Bergen. Men slik er det ikke nå lenger. Det er kjekt å vandre rundt på Torget og se på livet som utspiller seg her, sier han.

Camilla Solbakken og Yngve Ringdal er på torgtur med datteren Pernille (4) og koser seg i solen.

— Jeg har sett noen av plantegningene for Torget med blant annet «reketrapp» ned mot Vågen fra Zachariasbryggen. Det ser veldig bra ut. Jeg tror folk vil bruke Torget enda mer med en skikkelig oppgradering og et overbygget vintertorg med akvarier, sier Yngve Ringdal.