Etter løslatelsen kom Varg Vikernes rundt klokken 20.00 hjem til sitt hus i Salon-La-Tour. Etter en stund gikk vi frem til døren, banket på, og sa vi var fra Bergens Tidende. Plutselig gikk vinduet i andre etasje opp.

— Unnskyld, dere har ikke adgang til å være her. Kan dere vennligst fjerne dere fra eiendommen med en gang, var beskjeden fra Vikernes.

Det er ingen beviser mot Vikernes som gir grunnlag for en siktelse om terrorplanlegging, men han tiltales for rasistiske ytringer mot jøder og muslimer. Han må møte i retten beskyldt for brudd på fransk lov for oppfordring til rasehat på internett. Han og hans kone får heller ikke lov til å eie våpen så lenge de befinner seg på fransk jord.

Nye naboer redde

I La Croisille-sur-Briancelite var Michéle Mignonac glad da hun skulle få nye naboer. Varg Vikernes’ kone, fikk byggetillatelse på nabotomten lille julaften 2011. Nå er både hun og ordføreren i den lille landsbyen nervøse.

Få timer etter at Varg Vikernes ble pågrepet i Las Fleytias tirsdag, troppet politiet opp på døren til Mignonac. Hun bor alene i utkanten av den lille landsbyen, et kvarters kjøring nord for Las Fleytias.

Politiet stilte spørsmål om hva hun visste om paret som hadde kjøpt tomten ved siden av henne.— Jeg fikk ikke vite hva det gjaldt. De sa bare at jeg måtte følge med på TV senere på kvelden, sier hun.

Et nettinggjerde skiller tomten hennes fra eiendommen som Marie Cachet, Vikernes’ kone, har byggetillatelse på.

Symbol

Midt på den 2500 kvadratmeter store tomten ligger en haug med steiner og noen stabler med blokker av kalkstein. På en av steinene er det riset inn et stort symbol, identisk med det Varg Vikernes signerer blogginnleggene sine med. Byggematerialene har ligget på samme sted i halvannet år.

En rektangulær, cirka en meter dyp grøft, er gravd ut 20 meter fra husveggen til Mignonac. Ifølge bloggen til Varg Vikernes, hvor han romantiserer det å bygge sitt eget hus slik våre forfedre gjorde, er dette fundamentet til en garasje.

Her planlegger han at familien på fem skal bo frem til huset, som ifølge byggetillatelsen blir fem meter høyt med anneks, står ferdig.

Ved å bygge huset selv, «undergraver jeg ondskapen i vårt samfunn, som gjør oss til slaver og utrydder oss», skriver Vikernes på bloggen sin.

Det er mye arbeid som gjenstår. Tomten minner mest om en stor hage, med nyplantede plomme- og epletrær. I en sandhaug ligger små spader og bøtter i plast, slike som barn leker med i sandkassen.

— Bortsett fra å klippe gresset med traktoren sin er det ikke mye han (Vikernes) har gjort her. Det virker som de kommer hit mest for å leke med barna, sier Mignonac.

Da hun fikk vite at et par med små barn skulle bygge ved siden av henne, ble hun kjempeglad. Senere ble hun irritert, over at hesten familien hadde i en innhengning på tomten stakk av hele tiden, når de ikke var der. Nå er hun nervøs.

— Jeg kommer nok ikke til å flytte, men jeg skulle ønske jeg hadde fått en annen nabo. Jeg håper han ikke kommer tilbake hit.

Kostet 20.000 euro

Ordføreren i landsbyen, Jean-Gérard Didierre, forteller at han første gang ble oppsøkt av Marie Cachet for tre år siden. På det tidspunktet skal familien ha bodd i Ytrac, 14 mil lenger sørøst.

— Det var alltid hun som kom og ordnet med papirene. Hun fortalte at hun var oppvokst her i regionen, og at familien ville finne et sted å bygge hus, sier ordføreren.

Han anslår at de gav cirka 20.000 euro for tomten, som han innvilget byggetillatelse for halvannet år etter. Alle brev til ordførerens kontor var signert Louis et Marie Cachet.

Familien skal opprinnelig ha ønsket å leie et hus i området mens de bygget.

— Den eneste bekymringen jeg hadde, var at moren sa hun ikke ville la barna gå på skolen. Det er lov i henhold til fransk lov å undervise hjemme, men det er jo ikke bra for integreringen i lokalsamfunnet, sier Didierre.

Han forteller at han så familien på tomten minst annenhver uke, bortsett fra et lengre opphold i fjor. Arbeidet gikk imidlertid sakte.

— Sist jeg så dem der var forrige uke. Men det er jo ikke mye de har fått gjort. Jeg fikk inntrykk av at de ikke hadde særlig med penger til å bygge, sier han.

VikernesTomt4AAQ.jpg