— Under flommen tenkte jeg at det var jammen godt vi hadde UV-anlegget nå. Så våkner jeg opp og får høre at det er slått ut. Det er visst ikke ende på uflaksen, sier distriktssjef Paal Fennell i Mattilsynet i Bergen.

Da BT møtte Fennell og Ivar Kalland, fagdirektør i vann- og avløpsetaten, på UV-anlegget i går var alt i sin skjønneste orden. Ved midnatt skulle alt vann som ikke var UV-bestrålt være ute av nettet, og dermed var det ikke lenger behov for kokepåbud.

Det betyr at kokepåbudet ikke varte lenger enn drøyt halvannet døgn.

Gulvet var lekk

Ivar Kalland sier stigende grunnvann var årsaken til bråstoppen på renseanlegget klokken halv tolv tirsdag kveld.

— Vannet trengte opp gjennom gulvet og et godt stykke opp på rørene før jordfeilbryteren til slutt slo ut anlegget, forteller han.

Pumpen som skulle ta unna for vann som samler seg under de to hovedrørene var på ingen måte dimensjonert for lekkasjene. Dermed var det duket for noe så smått komisk som flom på et vannanlegg i Bergen.

— Ingen ante at noe slikt kunne skje. Problemstillingen har aldri vært oppe engang, sier Kalland, som forsikrer om at gulvet er tettet og at det ikke skal hende igjen.

- Får håpe det er slutt nå

Huset som anlegget står i er fra 1935, og blir midlertidig brukt til det nye anlegget står klart i 2007. Selve UV-anlegget har klart seg godt gjennom flommen. Men oppstarten måtte vente til faren for ødeleggelser var over.

— Det blir det samme som om du mister en mobiltelefon i vannet. Det dummeste du kan gjøre er å slå den på igjen med en gang, sier Ivar Kalland

Paal Fennell i Mattilsynet synes Bergen har hatt veldig uflaks som først blir rammet av Giardia, så at anlegget blir slått ut av flomvannet det selv er satt til å rense.

— Det er umulig å forberede seg på alt. Vi får håpe det er slutt på uflaksen nå, sier han.