— Jeg er spent på rettens juridiske vurderinger av forholdene rundt forliset, sier han til BT. I går avga han selv forklaring, som en av to overlevende som er innkalt.

— Det er vanskelig å huske alt krystallklart etter nesten tre år. Det er jo slik at de fleste av oss som var med, ønsker å legge hendelsen bak oss.

"Humpete aketur"

Furre beskrev selve grunnstøtingen som en "humpete aketur", og fortalte deretter om den ensomheten passasjerene følte etter grunnstøtingen.

— Alt som kunne minne om organisert evakuering var fraværende. Jeg kunne ikke se noen systematikk i redningsarbeidet, sa Furre til rettens medlemmer.

Han fortalte om flere passasjerers forgjeves leting etter redningsflåtene, og etter hvert også om hvordan han selv, som en av de siste, ble reddet.

— Jeg håper domsslutningen vil si noe om det er utvist uaktsomhet, og av hvem, sa Roy Erling Furre til BT etter å ha forlatt vitneboksen.

Slipper for billig

— Hvis kapteinen har utvist uaktsomhet, må han selvsagt dømmes for det. HSD har sviktet så mye at også de bør få en smekk, sier Furre. Han mener Sjøfartsdirektoratet slipper for billig unna.

— Det er tross alt der mye av det overordnede ansvaret ligger, sier Furre.

Sjøfartsdirektoratets representanter skal vitne i dag. Det skal Furre overvære. - Jeg er spent på hvordan deres folk vil forklare seg, sier han.

Traff kapteinen

Statslos Ole Johnny Henjesand var også passasjer på "Sleipner" ulykkeskvelden. Han kritiserte både redningsvestene om bord, og flåtene.

— De som godkjente disse flåtene, kan ikke vite hva de driver med, sa han. Henjesand ble reddet om bord i lasteskipet "Askita". Der traff han kaptein Sverre J. Hagland.

— Jeg spurte om det var Bloksa vi hadde gått på. Ja, sa Hagland, og føyde til at vi så etter skjæret på radaren, men så det ikke, forklarte losen om sitt korte møte kapteinen.

FØLELSE AV ENSOMHET: Leder for støttegruppen etter «Sleipner»-forliset, Roy Erling Furre, fortalte retten i går om den ensomheten passasjerene følte etter grunnstøtingen, og fraværet av organisert evakuering.