Nilsen er tiltalt for å ha tatt livet av Kay Ivar Sommerschild natt til mandag 18. oktober 2010. Offeret var sammen med eks-samboerens datter, og da de hørte at Larsen var hos hennes mor ved midnatt 18. oktober, dro de hjem for å hjelpe henne. Det endte med at Sommerschild ble skutt og drept.

— Endret karakter

I retten forklarte eks-samboeren seg om forholdet til Larsen. Statsadvokaten mener nemlig at Larsen ville ta livet av henne drapskvelden og ønsket å belyse det konfliktfylte forholdet.

— Jeg møtte ham påsken 2008. Han virket kjempegrei, sa kvinnen i retten.

Etter forholdsvis kort tid endret forholdet karakter. Hun fortalte at Larsen kunne bli svært sint og aggressiv. Hun følte at han fikk mer og mer makt over henne.

— Han kontrollerte meg og skulle hele tiden vite hvor jeg var. Jeg fikk ikke gå til postkassen. Han fikk etter hvert full kontroll over meg. Han var truende for deretter å beklage så inderlig. Da var han mild og fin, forklarte kvinnen, som var sterk og klar under forklaringen. Hun ba om at Larsen satt bak i salen, slik at hun slapp å se ham.

Vendepunktet

I 2010 brøt hun forholdet med Larsen, men truslene fortsatte, sa hun. I juni 2010 ble hun med ham på en ferietur til Østlandet, der de besøkte et ektepar.

— Hvis jeg ikke reiste, ville det bli et helvete. Hvis jeg reiste, kunne det gå bra. Vi skulle tross alt besøke andre der, fortalte hun.

Turen ble ingen fin opplevelse. Larsen skal ha angrepet både mor og datter og truet med å drepe dem, ifølge tiltalen.

— Jeg har grått, vært hjelpeløs, men fant styrke da han truet min datter, forklarte eks-samboeren mot slutten av første dag i retten.

Tirsdag fortsetter hun sin forklaring i Bergen tingrett.

- Ikke meningen

Nils Steinar Larsen hadde aldri til hensikt å ta livet av KayIvar Sommerschild.

Det sa Erik Nåmdal, forsvarer for Larsen.Han forklarteatdet som hadde skjedd, hadde gåttsterkt inn på hans klient.

— Han erkjenner uaktsomt drap ved at han hadde et ladd våpen fremme i en slåsskamp, sa Nåmdal.

Forsvareren sa det aldri var meningen å bruke våpenet, men at skuddet gikk avved et uhell underslåsskampen med Sommerschild.

Larsen avviser at han hadde til hensikt å ta livet av eks-samboeren og Sommerchilds kjæreste.