Følg vår direktedekning fra rettssalen i spalten til høyre.

I rettssalen i dag har bt.no møtt på tre foreldre som er der for å følge med i saken.

— Jeg er her for guttene mine og for meg selv, sier faren til to gutter som skal ha blitt misbrukt av Erik Andersen.

Han syntes det er en påkjenning å være der, samtidig som han føler det er en riktig avgjørelse.

Får ikke øyekontakt

Tobarnsfaren har tidligere vært intervjuet i pressen og har sagt at han gleder seg til å se Erik Andersen inn i øynene.

— Hvordan var det å møte den tiltalte?

— Det var rart. Han virker unnvikende. Jeg har ikke fått øyekontakt, sier tobarnsfaren.

— Hvilket inntrykk har du av ham?

— Han virker veldig arrogant.

Andersen har hittil i rettssaken bare svart ja, nei, eller delvis på spørsmålet om straffeskyld i de ulike tiltalepunktene. Han svarte nei på spørsmålet om straffeskyld i saken med guttene til tobarnsfaren.

Sotra-overgrep

Aktor prosederer nå i saken mot Lommemann-tiltalte Erik Andersen. Den første saken han begynte med var saken fra 1999, der en gutt skal ha blitt utsatt for et overgrep i en svømmehall på Sotra. BT har tidligere skrevet om saken, og intervjuet moren til gutten som onsdag morgen er første vitne av de 66 ofrene som er aktuelle i saken.

Gutten som i dag er i slutten av tenårene, synes det skal bli tøft å vitne, men ønsker nå bare å få det overstått. Erik Andersen anmeldte også denne gutten for falsk forklaring, en sak som politiet har henlagt og ikke kommer til å etterforske.

Andersen har ment at gutten bare har kokt sammen noe han har lest i avisen, og ikke har opplevd noe overgrep.

— Min klient er veldig glad for at det ikke ble noe mer rundt denne anmeldelsen. Saken har vært en stor påkjenning for ham og det ble ikke noe bedre av at tiltalte presterte å anmelde ham, sier Beate Hamre, guttens bistandsadvokat.

Erik Andersen påklaget også politiets henleggelse av anmeldelsen til Statsadvokaten, men Statsadvokaten bestemte i forrige uke at dette ikke skulle være noe for politiet å etterforske.

Varierende innsats

Aktor Per Egil Volledal går nå gjennom tiltalen punkt for punkt og sier det er varierende hva det enkelte politi har gjort i de ulike sakene.

— Noe kan være omtrentlig i forhold til tid på grunn av at enkelte saker har blitt anmeldt i ettertid. Det er varierende hva det enkelte politi har gjort i de ulike sakene. Noen har gjort mye, andre ingenting, sier Volledal.

Når det gjelder Sotra-politiet og deres innsats i Strandasaken fra 1999, så sier han at de tok saken alvorlig.

— Det viste seg også at Erik Andersen kunne knyttes til denne saken, sier Volledal.

Også politiet i Odda får ros for god etterforskning i forbindelse med et overgrep i 2006, der det finnes DNA-bevis. - Dette er faktisk et av de få tilfellene hvor politiet har gjort en god jobb, sier Volledal.