18-åringen fra Osterøy var nestleder i AUF i Hordaland og i Nordhordland AUF, og leder i BHG Europeisk Ungdom.

— Han ville lære og vite alt, sier Erik Dale (23), som kjente Mjelde gjennom Europeisk Ungdom.

De møttes første gang for to år siden.

— Jeg visste hvem han var, men det var først med interessen for europeisk politikk at vi ble kjent. Han var vanvittig engasjert og ekstremt nysgjerrig, og hadde en smittende entusiasme, sier Dale til bt.no.

Mjelde har status som savnet, men letemannskapene har sagt at de nå søker etter omkomne.

— Vi velger å håpe. Vår holdning er at han er i live inntil vi får vite noe annet. Det er mange tunge dager og mye tårer som ligger foran oss. Det blir for mye å tenke mørkt om de vi fortsatt ikke vet noe om, sier Dale.

Russ til våren

Mjelde gikk på Bergen Handelsgymnasium (BHG), og skulle vært russ til våren. Assisterende rektor Eva Søfteland kjente ikke 18-åringen som lærer, men visste godt hvem han var.

— En åpen og omgjengelig gutt og elev, sier Søfteland.

Ved inngangen til BHG var det mandag lagt ned lys og blomster til minne om Tarald Mjelde.

— Jeg snakket med ham flere ganger, og har også snakket med kontaktlæreren hans. Vi oppfattet ham begge som en lun og trivelig kar, samfunnsengasjert, en som aldri lot sjansen til å delta i en diskusjon gå fra seg. Han hadde veldig lett for å snakke med folk.

Natt til søndag la skolen ut en melding om Mjelde på sin Facebook-side, for å informere lærere og medelever.«Våre tanker går til familien og de nærmeste», skriver skolen, som ikke kjenner til at det skal ha vært andre BHG-elever på Utøya.

— Det er helt forferdelig, det som har skjedd. Dette er et angrep på demokratiet, på ungdom som engasjerer seg i samfunnet, sier Søfteland.

Reagerer med vantro

Både Tarald Mjelde og Tore Eikeland (21), lederen i Hordaland AUF som er bekreftet drept, var fra Osterøy. Ungdomshuset på Valestrand har fungert som kommunens krisesenter, der folk har samlet seg gjennom helgen. Ordfører Kari Aakre forteller at mellom 200 og 250 ungdommer har vært innom hver dag.

— Lokalsamfunnet reagerer med vantro, jeg tror ikke alvoret har gått opp for folk flest. Oppslutningen om fakkeltoget nå i ettermiddag viser at engasjementet og støtten i aller høyeste grad er på plass. Rundt 2000 stilte opp, og det er mye i en kommune med 7500 innbyggere, sier hun.

En av Norges mest talentfulle ungdomspolitikere, sa statsminister Jens Stoltenberg om Tore Eikeland under sørgegudstjenesten søndag. Ordføreren kjente Eikeland godt, og kaller ham en av de mest komplette ungdommene hun har møtt, ikke bare som politiker, men som menneske.

— Han var et multitalent som behersket det meste. Han sto støtt der andre vaklet, og kjempet for saken han trodde på, sier ordføreren.

Også Erik Dale skryter av Tore Eikelands politiske evner.

— Det er mange som drømmer om å bli statsminister, men Tore er den eneste jeg har møtt som alle var enige om at ville bli noe stort innen politikken, sier Dale.

Han husker spesielt en gang han, Eikeland og Mjelde satt sammen og laget en plan for hvordan de skulle snu Hordaland AUF i EU-spørsmålet.

— Da jeg var ferdig med å skrive ned planen vi i flere timer hadde diskutert oss frem til, sa Tore: «Du Erik, den planen kan du bare kaste. Du kan stole på Eikeland.» Og en uke senere snudde AUF Hordaland i EU-saken, sier Dale

Tirsdag er det minnemarkering for Tore Eikeland på Bergen Katedralskole.

Sa nei til listeplass

Tarald Mjelde kom inn i politikken på et litt senere tidspunkt enn Eikeland. Ordfører Kari Aakre kaller ham en solid og kjekk gutt - «hel ved tvers igjennom, ikke noe som vaklet» - og en som ikke hadde behov for å fremheve seg selv.

Under nominasjonsprosessen til kommunevalget fikk han tilbud om en listeplassering høyt oppe på Arbeiderpartiets liste.

— Han sa da at han ikke regnet med å bli på Osterøy mer enn ett år til, så det ville være å lure velgerne, det var best at han jobbet i kulissene. Det er ikke mange 18-åringer som får et sånt tilbud og takker nei til det, sier Aakre.

Begge var gutter med glimt i øyet og mye humor, forteller Erik Dale.

— Tarald prøvde alltid å overbevise oss andre om at Chelsea var en tradisjonsrik arbeiderklasseklubb. Jeg håper han kommer hjem, så han kan forklare meg hvorfor han heier på Chelsea.

SAVNET: Tarald Mjelde (18).
BYGDANYTT
DREPT: Tore Eikeland (21).
VEGAR VALDE
SØRGER: - Det er helt forferdelig, det som har skjedd. Dette er et angrep på demokratiet, på ungdom som engasjerer seg i samfunnet, sier assisterende BHG-rektor Eva Søfteland.
MARTIN EILERTSEN