Den 53 år gamle mannen dro ut med fritidsbåt fra Stavanger på onsdag og ble natt til søndag funnet drivende til havs ved Gjøa-feltet sørvest for Florø.

Da hadde han drevet med vær og vind i nesten fem døgn. En tilfeldighet gjorde at mannskapet om bord på «Normand Draupne» oppdaget mannen.

— Helt utrolig og helt spesielt, sier kaptein Ingvard Johansen på «Normand Draupne» om redningsaksjonen han og mannskapet gjennomførte natt til søndag.

I sine mange år på sjøen har Johansen aldri vært bort i noe lignende.

— Mannen hadde jo drevet rundt på havet i flere døgn. Det er helt fantastisk at han ble funnet. Dette er en svært spesiell historie, sier kapteinen til bt.no.

- Hadde englevakt

Gjøa, hvor mannen ble oppdaget, ligger ca 65 km sørvest for Florø, om lag 45 km vest for Sognefjorden og 70 km nordøst for Troll B.

— Mannen hadde englevakt. Hvis vi ikke hadde funnet han er jeg redd han ville ha drevet videre nord-vestover og ut i Atlanterhavet. Han hadde stø kurs den veien. Der er det verken rigger eller særlig med båter og sjansen for at han hadde blitt funnet er svært liten, sier kapteinen.

Johansen forteller at det var en tilfeldighet som førte til at matros Geir Tangstad og styrmann Ronny Albertsen oppdaget båten i den svarteste natten på havet. Da var klokken mellom ett og halv to.

— De stod på broen og så noe som beveget seg omtrent 300 meter fra båten. Først trodde de at det var en bølgetopp, men så oppdaget de at det var en båt, forteller han.

Da slo mannskapet alarm.

— Vi slo på lyskasteren og så at det kom en mann ut på dekk. Da la vi båten opp til siden og ropte for å spørre hva som var problemet, forteller Johansen.

— Jeg må berømme matrosen og styrmannen min som oppdaget han, og alle som var med på redningsaksjonen. Jeg er en svært stolt kaptein i dag.

Tørst

Mannskapet dro ut med MOB-båt og hentet først mannen og, deretter mannens båt, om bord på «Normand Draupne».

— Mannen hadde hatt mat om bord på båten, men ikke drikke. Så han var utrolig tørst. Han bar selvfølgelig preg av å ha drevet rundt på sjøen i så mange dager, men ellers var han i god form, forteller kapteinen.

Det var et lite hus på båten, så mannen hadde hatt mulighet til å være inne. Ifølge Ingvard Johansen hadde han hatt det tørt og fint.

— Vi prøvde å ta oss av ham så godt vi kunne. Mannen var voldsomt happy over at vi hadde funnet ham, sier kapteinen.

«Normand Draupne» varslet Hovedredningssentralen og et Sea King-helikopter hentet mannen.

Lotto to ganger

— Han har vunnet i Lotto to ganger minst. Jeg har aldri hørt om noe lignende her langs kysten så lenge jeg har jobbet her, sier Owe Frøland ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til Aftenbladet.no.

Mannen i begynnelsen av 50-årene fra Stavanger dro ut i motorbåt på tirsdag, han skulle bare en kort tur fra Stavanger til Tananger, en tur som normalt ville tatt en halv time. Deretter hadde han svimt av, mistet bevisstheten og våknet mange timer senere. Da var båten tom for bensin og det var bare hav å se på alle kanter. Han hadde ikke radio om bort og batteriet på mobiltelefonen var flatt.

— Men det hadde neppe vært mobildekning så langt ute til havs uansett forteller Frøland.

- Heldig

— Mannen har vært heldig som ble oppdaget i natt, sier Rasmus Myklebust, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Bergen.

— Det har vært en forholdsvis rolig uke i Nordsjøen med bølger på under en meter. Ellers har det vært litt regn og noen tordenbyger.

Men i natt kom lavtrykket.

— Troll hadde østlig frisk bris klokken 23 i går kveld og på Gullfaks hadde de signifikant bølgehøyde på halvannen meter i natt.

— Hvis det er krapp vind og halvannen meter høye bølger vil det merkes i en så liten båt, sier Myklebust.

I god behold

Mannen dro ut i en Seastar 660, en 22-fots motorbåt med 115 hesters påhengsmotor.

53-åringen ble tatt hånd om at helsepersonell etter at Sea King'en fraktet ham til Florø. Fra Florø gikk turen til Sentralsjukehuset i Førde. Ved AMK får bt.no opplyst at mannen søndag ligger på en vanlig sengepost. Han skal være i fin form etter den høyst spesielle båtturen.

— Han var veldig heldig som ble oppdaget. Familien hans var bortreist, så ingen hadde meldt ham savnet, forteller redningsleder Owe Frøland .

Infiormasjonssjef Arne Eithun i Helse Førde sier til bt.no at han regner med at mannen vil forlate sykehuset allerede i morgen.

— Mannen var heldig som klarte å samle opp litt regnvann underveis. Etter fem døgn uten vann begynner det ellers å bli kritisk. Det var godt han ble funnet. Mannen er selvfølgelig preget av det som har skjedd og er sliten, men han har det etter forholdene bra, opplyser Eithun.

- ENGLEVAKT: Kaptein Ingvard Johansen på «Normand Draupne» mener mannen som drev rundt på åpent hav i fem døgn har hatt englevakt.
JOHAN PALL JOENSEN
FUNNET HER: Det var her ved Gjøa-feltet sørvest for Florø at båten med mannen ble funnet.
STAVANGER AFTENBLAD (arkiv)