Onsdag lokaliserte redningsmannskaper de to savnede mennene inne i det havarerte mikroflyet, som styrtet i Volavatnet nord for Voss mandag ettermiddag. De to, en 33-åring og en 48-åring, ble bekreftet døde på stedet.

Begge de omkomne var svært aktive i luftsportsmiljøet på Voss.

— Forferdelig tragisk

48-åringen var mangeårig medlem i Voss fallskjermklubb, og drev også med andre luftsporter. Leder i klubben, Even Rokne, sier han reagerte med sorg da han hørte at to så markante personer i miljøet hadde omkommet.

— Det er bare forferdelig tragisk. Når sånt skjer ønsker vi mer enn noe annet å finne ut hva som har skjedd, slik at vi kan lære av det. Jeg regner med at årsaken vil bli klarlagt når granskingsgruppen har gjennomført sine undersøkelser, sier Rokne.

- Tok vare på alle

Han beskriver den omkomne 48-åringen som en ekte dugnadssjel som gjorde seg bemerket i klubben.

— Han var en veldig varm og inkluderende person. Han var det jeg vil kalle et skikkelig godt klubbmedlem, en som kanskje mer enn noen tok vare på de andre. Han har brukt ekstremt mye tid på dugnadsarbeid, og var en flott person, tvers igjennom, sier lederen i fallskjermklubben.

Rokne fikk den tragiske nyheten mens han var i Arizona, USA. Der skal han, og seks andre fra Voss fallskjermklubb, gjennomføre et verdensrekordforsøk i formasjonshopping. 48-åringen som omkom var blant de mest erfarne i den litt over 1100 medlemmer store fallskjermklubben på Voss.

— Han har holdt på med fallskjermhopping siden 80-tallet, og var en klassisk stå på-person, en som bidro veldig i klubben vår, sier Rokne, som ikke ønsker å spekulere i ulykkesårsaken før granskingsgruppen har konkludert.

Tidligere onsdag uttalte granskingsleder Tormod Veiby at det så langt ikke er noe som tyder på at det var noe feil med ulykkesflyet før det styrtet.

Møtte familiene

Politiet mener det er for tidlig å si noe som helst om ulykkesårsaken.

— Nå begynner etterforskningen. Vi er nettopp i gang, og vi vet ikke hvor lang tid det vil ta før etterforskningen er ferdig. Om vi finner en ulykkesårsak, er vanskelig å si, sier Voss-lensmann Ivar Hellene.

Leder i Voss flyklubb, Jan Fredrik Fleischer Tønjum, var sent onsdag kveld i kontakt med familien til den yngste av de omkomne. De ønsker foreløpig ikke å uttale seg, og har i samråd med politiet besluttet å vente til navnene er frigitt.

— Vi hadde et to timer langt møte. De har gitt uttrykk for at de ønsker å komme med en uttalelse, men i samråd med politiet har de besluttet at de vil vente til navnene er frigitt. De pårørende føler at de er blitt møtt med respekt, og at mediene så langt har holdt den nødvendige avstand i en vanskelig situasjon, sier Tønjum.

Flere ulykker

Medlemmene i de ulike luftsportsklubbene på Voss har vært samlet på Bømoen store deler av onsdag. Flere av dem har blant annet diskutert at det tok nær et døgn fra ulykkesflyet lettet, og til politiet mottok en melding om at de var savnet.

— Du må ikke melde fra til noen på slike turer. Det er som å ta en båt ut på havet, du trenger ikke så si at du drar og hvor du drar. Om det bør være sånn er noe folk diskuterer, sier Tønjum.

Luftsportsmiljøet på Voss har vært rammet av flere ulykker de seneste årene.

I fjor sommer omkom et medlem av fallskjermklubben under et basehopp i Gudvangen.

Året før mistet en 43 år gammel amerikansk mann livet i en fallskjermulykke i Simadalen i Eidfjord.

Hvert år er det rundt 2000 avganger fra Bømoen på Voss. Aldri tidligere har flymiljøene her blitt rammet av en slik ulykke.

— Vi synes det er et stort mysterium. Folk tenker og snakker om hva som hvorfor og hvordan dette skjedde, sier Steinar Vinje.

MØTTE FAMILIENE: Leder Jan Fredrik Fleischer Tønjum i Voss flyklubb møtte de pårørende onsdag kveld.