— Jeg sørger mye over Sivert. Jeg har ikke hatt et slikt forhold til noe dyr, sier Mons L. Hustrulid.

82-åringen har drevet gården på Osterøy hele sitt liv. En morgen i fjor vår fant han en kattunge på tunet. Mons døpte den lille kattungen Sivert.

— Jeg tok ham til meg og dro på Felleskjøpet og kjøpte kattungemat og det hele.

Ble glad i katten

Sivert fulgte ham i fjøset om morgenen og sov i «prestestolen» i stuen om dagen, når han ikke lå og strakk seg på badgulvet.

Jeg trodde det var en villkatt, de gjør mye ugagn i skogen og tar fugler og reir.

Naboen til Mons Hustrulid

— Han var en kosen pus, og klok også. Når jeg ropte på ham der han lå i prestestolen strakk han på halsen sin før han kom springende til meg med lange skritt, hoppet opp i fanget mitt og begynte å være god. Han var en veldig fin katt. Jeg har verken kjæreste eller barn, og ble veldig glad i ham, sier Hustrulid.

For tre ukers tid siden kom ikke Sivert når Hustrulid ropte på ham for å få ham inn for kvelden.

— Jeg har litt oversensitiv hjerne, og følte på meg at nå var han død.

Fant Sivert i revefelle

Noen dager senere forsterket mistanken seg.

Hustrulid hørte på bygden at Sivert hadde gått i revefellen til naboen, hvorpå han var blitt skutt og drept med hagle av samme mann.

Overfor BT kan naboen bekrefte at så er tilfelle.

Han hadde satt opp en revefelle av hønsenetting med åte inni på marken sin, forteller han. Da han skulle sjekke fellen en kveld, var Sivert inni.

- Trodde det var en villkatt

— Jeg har fått villkatter i fellen før, det er mange av dem i marken her. Jeg fant ikke noe merking eller navn på katten eller noe, da er det ikke en huskatt lenger. Jeg visste ikke at det var hans katt. Den ble humant avlivet, sier naboen, som ikke ønsker navnet sitt i avisen.

Jeg har hatt et hardt liv på alle måter og gått gjennom mye, men jeg synes det var sårt at jeg skulle miste katten min.

Mons Hustrulid

Fellen er av en slik type som fanger dyret levende, uten å gjøre skade på det. Da han fant Sivert i fellen, levde han i beste velgående.

- Var det nødvendig å skyte katten?

— Jeg kunne sluppet den løs, men da ville den bare ha fart oppi markene her, jeg vet ikke om det er så lurt. Jeg trodde det var en villkatt, de gjør mye ugagn i skogen og tar fugler og reir.

Sårt å miste katten

Naboen begravde Sivert, forteller han. Etter noen dager ble han kontaktet av Hustrulid, som hadde hørt ryktene om Siverts skjebne.

— Hadde jeg visst at katten var hans, hadde jeg ikke tatt den. Det var en tabbe, men det er lett å være etterpåklok, sier naboen.

Hustrulid bekrefter at Sivert ikke var merket.

— Men hvis han var i tvil kunne han spandert på seg å ta en telefon til meg. Jeg respekterer at han ikke vil ha fremmede katter rundt dørene. Men han kunne bare sagt fra, så hadde jeg kjøpt sele til Sivert så han ikke skulle springe løs, sier han.

Dagene er tommere etter at Sivert forsvant.

— Jeg har hatt et hardt liv på alle måter og gått gjennom mye, men jeg synes det var sårt at jeg skulle miste katten min. Han var min beste venn i livet, sier Hustrulid.