Det sa aktor Benedicte Hordnes i innledningsforedraget sitt i Bergen tingrett, da rettssaken startet i Bergen tingrett mandag morgen.

Sommerschild ble skutt og drept i Lyderhornslien natt til mandag 18. oktober 2010. Drapet skjedde da han og hans kjæreste forsøkte å hjelpe hennes mor, som hadde vært samboer med den drapstiltalte mannen.

Truende tekstmeldinger

I tillegg til forsettlig drap på Sommerschild, er Larsen også tiltalt for forsøk på overlagt drap på sin eks-samboer. Han er også tiltalt for forsøk på forsettlig drap på hennes datter (25). Han sa seg ikke skyldig for disse to forholdene i retten, men innrømmet delvis skyld for selve drapet.

Isitt innledningsforedrag sa aktor Benedicte Hordnes at Larsen hadde sendt truende tekstmeldinger og e-post tileks-samboeren i lengre tid før drapet skjedde.En av dem lød slik: «Nå har du opparbeidet et sånt hat, at jeg driter i om jeg må sitte inne», var noe av innholdet.

— Betalte 3000 for pistol

Benedicte Hordnes sa at Larsen kjøpte drapsvåpeneti Oslo, utenfor sentralbanestasjonen for 3000 kroner. Han bodde da i Drammen. Dagen før Sommerschild ble drept, reiste Larsen fra Drammen til Bergen,med pistol og elektrosjokkpistol. Hanovernattet hos en kamerat. Søndag formiddag dro han opp til Lydehornslien, der eks-samboeren bodde. Naboer reagerte på at han sto der, sa Hordnes i retten.

— En nabo ringte politiet og sa han sto der, men de hadde ikke kapasitet til å følge opp, sa Hordnes.

- Skjulte seg

Hun fortalte videre at Larsen dro tilbake til kameraten og begynte å drikke vodka. Ut på kvelden sendte han tekstmeldinger fra en mobiltelefon. Han ga seg ut for å være drosjesjåfør og ønsket hennes adresse, fordi han skulle levere blomster til henne. Hun kjente ikke nummeret og svarte ikke.

Larsen dro så tileks-samboerens søster. Han truetmed å skyte henne hvis hun ikke kjørte ham opp til eks-samboerens leilighet.Et kvarter over midnatt ringte søsteren på døren, mens Larsen skjulte seg. Da eks-samboeren åpnet, kom han frem med våpen, ifølge Hordnes.

- Det sa «klikk »

Eks-samboeren la på flukt fra Larsen som forfulgte henne. Han truet henne med våpen tilbake til leiligheten.

På dette tidspunkt var eks-samboerens datter på vei til moren med sin kjæreste KayIvar Sommerschild. Hun hadde med en hammer. Inne i leiligheten ble det løsnetto skudd. Det enetraff Sommerschild fra kort avstand.

Hordnes sa at Larsen deretter rettet våpenet mot hans samboer. Han trakk av, men det sa «klikk». Våpenet havnet på gulvet. Eks-samboeren fikk tak i det og kastet det ned i noen busker.

Lang tid før hjelpen kom

Klokken 00.24 fikk politiet meldingen om at Sommerschild var skutt.

— Det gårbeklageligvis lang tid før politiet kommer inn. Det går 35 minutter, fordi de ikke visste om Larsen haddevåpen, sa Hordnes.

Klokken 00.55 aksjonerte politiet mot leiligheten og Sommerschild fikk hjelp, men det var dessverre for sent.

Larsen dro så tilbake til kameraten. Her så han på nettet om skyteepisoden. Klokken 01.46 overga han seg til politiet.

Sommerschild døde av forblødning.

- Ikke meningen

Nils Steinar Larsen hadde aldri til hensikt å ta livet av KayIvar Sommerschild.

Det sa Erik Nåmdal, forsvarer for Larsen.Han forklarteatdet som hadde skjedd, hadde gåttsterkt inn på hans klient.

— Han erkjenner uaktsomt drap ved at han hadde et ladd våpen fremme i en slåsskamp, sa Nåmdal.

Forsvareren sa det aldri var meningen å bruke våpenet, men at skuddet gikk avved et uhell underslåsskampen med Sommerschild.

Hammerslag

Det er kjent at Larsen ble slått med hammer flere ganger. Denne hadde eks-samboerens datter og Sommerschild med seg da de kom for å hjelpe til.

— Det som er interessant er hva et eller flere hammerslag gjør med bevisstheten til Larsen. Det blir en viktig problemstilling, sa Nåmdal i retten.

Forsvareren sa at Larsen ikke hadde til hensikt å bruke våpenet mot eks-samboeren, men ønsket å snakke med henne.

I RETTEN: Aktor Benedicte Hordnes i Bergen tingrett sa i sitt innledningsforedrag at Larsen hadde sendt truende tekstmeldinger til eks-samboeren i lengre tid før drapet skjedde.
ODD E. NERBØ
DRAPSVÅPENET: Bildet ble lagt frem i retten mandag.
PER LINDBERG/POLITIET