• Han satt med pistolen i hånden hele tiden, og gjorde det klart at det var han som var sjefen, forteller professoren som ble tatt som gissel i går.

I en halvtime kjørte han rundt med en bevæpnet og tydelig ruset raner.

— Han var i en desperat situasjon, men han selv virket ikke desperat. Han var veldig rolig, sier professoren.

Dramaet startet i går ettermiddag klokken 15.08, da en mann bevæpnet med en pistol

ranet ICA-butikken på Sandvikstorget.

Mens væpnet politiet var på vei til ransåstedet, løp raneren opp til Amalie Skrams vei. Der sto en professor og konen hans.

Lurte politiet

— Vi hadde akkurat sendt ungene av gårde med svigerforeldrene mine til hytten, da han kom. Han viste frem en pistol, og sa vi skulle kjøre ham til Åsane, forteller professoren.

Han ønsket ikke å utsette konen for fare, og foreslo at han alene kunne kjøre den bevæpnende mannen dit han ville. Det godtok raneren.

— Noe av det første han gjorde da vi var inne i bilen var å beklage. Han skjønte det var ubehagelig for meg.

Imens hadde konen ringt til politiet, og fortalt hva raneren hadde sagt. Det gjorde at store styrker bevæpnet politiet startet jakten på gisseltakeren i Åsane.

Det var feil plass å lete.

— Han sa ganske raskt at han hadde ombestemt seg, og at han ville til Askøy i stedet. Det var sikkert fordi konen min hadde hørt ham si at han ville til Åsane. Det lurte politiet, tydeligvis, sier professoren.

- Han var lei seg

Mens politipatruljene lette etter professorens sølvgrå bil på veiene, jobbet andre etterforskere med å lokalisere gisseltakeren og professoren på andre måter.

Da professorens mobiltelefon slo ut på en basestasjon på Askøy, skjønte politiet at Åsane kunne være feil plass.

Imens hadde raneren og gisselet fått tid til å snakke mye sammen i bilen.

— Han satt med pistolen i hånden hele tiden, og gjorde det klart at det var han som var sjefen. Men han understreket at hvis jeg gjorde som han ville, ville alt gå bra. Pistolen så ekte ut for meg, men jeg er ingen ekspert, sier professoren, og fortsetter:

— Innimellom var jeg urolig. Han tok ladegrep på pistolen et par ganger, og fiklet med våpenet. Jeg var redd for at han ville forsøke å overta styringen av bilen, og for hva som kunne skje når vi kom frem.

Under bilturen fortalte raneren åpent om at han hadde problemer med narkotikamisbruk, og at han ønsket å få behandling på en institusjon på Østlandet.

— Jeg kunne se på øynene hans at han var på vei ned fra en rus. Mest av alt var det trist å oppleve noen som er så langt nede. Han var lei seg på grunn av det han hadde gjort. Han fortalte at han hadde gjort mange gale ting de siste to dagene.

Sperret Askøybrua

Raneren ville bli satt av på Ask. Da de nærmet seg, begynte han å snakke om hva professoren kom til å gjøre når de var fremme.

— Han var opptatt av at jeg ikke skulle ringe politiet, men det kunne jeg jo ikke love. Avtalen var at jeg skulle vente til jeg var over Askøybrua før jeg ringte, og det var en avtale jeg hadde alle intensjoner om å holde, sier professoren.

På Ask ba den bevæpnende mannen ham om å stanse bilen.

— Han sa hvor jeg skulle stoppe. Så gikk han ut av bilen og forsvant.

Etter å ha begynt kjøreturen tilbake mot Bergen, ringte professoren til konen sin klokken 15.56. Like etter ble han oppringt av politiet.

På Askøybrua satte væpnet politi opp et kontrollpunkt, og stanset alle biler på vei bort fra øyen for å undersøke dem i jakten på gisseltakeren.

Pekte ham ut på bilde

På politistasjonen ble gisselet avhørt, og bedt om å bla gjennom en mappe med bilder av kjente kriminelle for å identifisere gisseltakeren.

— Det var lett å kjenne ham igjen på bildet. Jeg hadde jo kjørt rundt med ham i en halvtimes tid.

I går kveld var professoren sliten, men følte seg ellers helt ok. På spørsmål om hva han tenker om mannen som holdt ham som gissel, svarer professoren slik:

— Nå håper jeg at han melder seg for politiet, og soner den straffen han får. Så håper jeg han får den hjelpen han trenger for å slutte med narkotika, og at han kommer seg ut av det.

VAR GISSEL: Professoren som ble tatt som gissel av en væpnet raner fortalte i går politiet om hva som skjedde da han ble truet til å kjøre en raner bort fra åstedet. - Innimellom var jeg urolig. Han tok ladegrep på pistolen et par ganger, og fiklet med våpenet, sier professoren. Av hensyn til familien ønsker han ikke å bli identifisert med navn eller bilde.
Jon-Michael Josefsen