Klokken 08.55 kom tiltalte inn i rettssalen i Ålesund tinghus, fulgt av tre politifolk.

Han har på seg samme lilla caps som i går, og sitter med hettejakke på.

I går ba han via sin forsvarer om å slippe å være til stede, noe dommeren avslo.

Retten har sagt at det vil bli en fortløpende vurdering av om 24-åringen trenger å være til stede — fordi en legeerklæring forteller at det er en stor belastning for ham.

Venn: - Han snakket om Pluto-ran

Rettssaken i dag startet med forklaringer fra venner av 24-åringen.

Det første vitnet var en barndomskamerat av Danielsen fra oppveksten i Romsdal. Han fortalte at Danielsen hadde slitt lenge, og at han burde fått profesjonell hjelp for lenge siden. De to var bestevenner, fortalte han.

Mye av det Steven sa var bare oppspinn

Barndomskamerat av tiltalte Steven Dan Danielsen

— Han har grått mye med meg, og sagt at han slet med tanker. Jeg har alltid visst at han trenger hjelp. Det burde han fått fra 10-årsalderen. Han skulle vært lagt inn et sted. Alt har bare fått utvikle seg til det verre, sa tiltaltes barndomsvenn i 20-årene.

- Snakket om kioskran

Kameraten forklarte videre at Danielsen alltid var på jakt etter det neste adrenalinkicket. Tidligere drev han blant annet med fallskjermhopping.

— Han søkte adrenalin og adrenalinkick, og fikk det ikke lenger gjennom rusen. Da ble de snakk om kriminelle handlinger, innbrudd og ran og sånn. Han har spurt meg om å være med på ran, og han snakket flere ganger om å rane Pluto-kiosken i Ålesund, sa vennen.

Ransforsøket mot Plutokiosken blir viet en del plass på dag to. Den ansatte som ble utsatt for ransforsøket, og ytterligere tre vitner, skal forklare seg. Ransforsøket skjedde cirka klokken 17.45 onsdag 28. august i fjor, om lag en time før Anja Weløy Aarseth (21) ble drept på Aksla.

Tiltalte nekter for å ha noe med dette ranet å gjøre, men politiet mener å ha flere bevis som knytter ham til det - blant annet fotavtrykk, en våpenkopi beslaglagt hos tiltalte - og et magasin fra våpenetterligningen som ble funnet på drapsstedet.

- Aldri trodd det her skulle skje

Om drapet som barndomsvennen er tiltalt for, sa barndomsvennen:

— Jeg hadde aldri trodd at det her skulle skje. Det kom som et sjokk. Jeg lurer på hva som egentlig har skjedd.

På drapsdagen, onsdag 28. august i fjor, fortalte han at tiltalte hadde ringt ham mange, kanskje ni, ganger. Han tok til slutt telefonen i 13-tiden den dagen.

— Jeg la ikke merke til noe uvanlig i den samtalen. Jeg kunne ikke høre om han var ruset, sa vennen.

Han beskrev tiltalte Danielsen som en mann som ikke er helt til å stole på, og som fortalte mange røverhistorier.

— Han spurte om jeg ville være med på ran, og det var snakk om kokainsmugling og kompiser av ham som hadde blitt drept. Men jeg trodde ikke på det når det kom fra ham. Mye av det Steven sa var bare oppspinn.

- Sint i fylla

Han beskrev vennen som veldig sint og ukontrollerbar når han er full.

— Når han utagerer må jeg legge ham i bakken og holde på ham til politiet kommer. Det nytter ikke å snakke ham til rette. I romjulen for noen år siden holdt jeg ham nede og han havnet på glattcelle. Dagen etter latet han som ingenting, sa tiltaltes barndomsvenn.

- Helt rabiat etter nyheter

Barndomsvennen fortalte også at han hentet Danielsen dagen etter drapsdagen, og at Danielsen da virket helt rabiat etter å følge med på nyheter.

— Han spurte om jeg hadde hørt om det i Ålesund. Jeg lurte på hvorfor han var så opphengt i det. Steven var helt rabiat etter å følge med på nyheter på radio og oppdaterte seg på mobilen hele tiden.

- Han var stresset

En annen kamerat av tiltalte møtte også som vitne onsdag. De to spilte bingo i Ålesund sentrum dagen etter drapet. Da oppførte 24-åringen seg som normalt, ifølge vitnet.

4. september møttes de to på nytt. Da virket24-åringen helt ute, forklarte vitnet.

— Han varstresset og høyrøstet, og jeg merket at det var noe som ikke stemte. Det hørtesikke ut som at han hadde det bra. Han sa at han ville legge seg inn tilavrusning, sa kameraten.

Danielsen ble pågrepet kort tid etter at de to skilte lag.

Klassevenninne vitner

Siste halvdel av rettsdagen onsdag er satt av til blant andre en studievenninne av drepte Anja Weløy Aarseth. Hun er den eneste fra klassemiljøet i Ålesund, der Weløy Aarseth studerte shipping og logistikk, som skal vitne i saken.

Også kjøreruten som Weløy Aarseth fulgte til Aksla - med bil lånt av bestemoren - samt vitner og elektroniske spor knyttet til tiltalte, skal opp i retten i dag.