Olympiatoppens OL-lege Ola Rønsen og landslagstrener Petter Løvberg holdt onsdag ettermiddag norsk tid en pressekonferanse i Flagstaff, utenfor hotellet der utøverne og landslagsledelsen bor, og der Alexander Dale Oen ble funnet livløs mandag kveld lokal tid.

— Det har vært en veldig, veldig sterk opplevelse her borte. For å bruke et bilde må man åpne én og én skuff av gangen. Slik sett er det veldig utfordrende. Utøverne viser stor omsorg for hverandre, og de går inn og ut av sorgen og gråten, sier Rønsen.

Det er ikke avklart når kisten med Dale Oen kommer hjem til Norge.

— Vi har kontakt med alle parter og er i gang med de praktiske løsningene, men vi er opptatt av å gjøre dette verdig, sier Rønsen, som selv blir igjen i USA til han føler at de «har gjort alt riktig».

— Båren blir frigjort i dag. Den går videre til et begravelsesbyrå, så følges de vanlige rutinene for hjemsendelse. Vi gjør dette i den takten som er fornuftig, med mål om å få ham hjem så fort som mulig, sier Rønsen.

Preg av sorg og sjokk

Sammen med landslagssjef Petter Løvberg har han bistått utøverne så godt som mulig, samtidig som de har forsøkt å bearbeide egen sorg og sjokk.

— Det har vært veldig tungt. Men svømmerne har vist omsorg for hverandre og tatt vare på alle. Samtidig har vi i ledelsen fokusert på at det er lov å ta seg en treningsøkt eller å være alene litt for å få fokus vekk fra sorgen. Det tror jeg er godt innimellom, sier Rønsen.

Det var landslagslege Ola Rønsen som fikk den tunge oppgaven å varsle familien til Alexander Dale Oen - som fortsatt er i Norge - etter det plutselige dødsfallet.

— Det er umenneskelig å motta et slikt budskap uansett, særlig når du sitte hjemme og ikke ha mulighet til å være der når noe sånt skjer, forteller Rønsen.

Han var også til stede under obduksjonen tirsdag lokal tid, og sier at den foregikk «etter vanlig mønster». Den endelige konklusjonen vil trolig ikke være klar før om flere uker.

— Inntil da vil ikke vi bidra til spekulasjoner om årsaken til dødsfallet. Dette av hensyn til Alexanders familie, sier Rønsen.

Tirsdag kveld lokal tid ble det holdt en minnemarkering i Flagstaff, der sjømannspresten i Los Angeles deltok.

— Vi hadde en verdig minnestund, og det var veldig godt å være sammen. Det var noe vi alle trengte, sier landslagssjef Petter Løvberg.

Hadde ikke hjertestarter

Troppen var ikke utstyrt med hjertestarter på turen. Enkelte andre landslag, blant annet kvinnelaget i håndball, har slikt utstyr med seg.

På spørsmål sa Rønsen at han ikke visste om det var hjertestarter på hotellet der Dale Oen ble funnet livløs mandag kveld lokal tid, men sier at de raskt fikk tak i en hjertestarter som ble brukt i forsøkene på gjenoppliving.

— Da jeg ropte etter hjertestarter her, så vet jeg ikke om det var en fra hotellet som kom eller ambulansen som kom med sin, men den kom så raskt som mulig, sier Rønsen.

- Gjør dere noe ekstra i forhold til hjertescreening av utøvere nå?

— Vi har foreløpig ikke indikasjoner på hva dødsårsaken er, og har ikke nå mulighet til å se hva vi eventuelt skal være mer observante på. Men vi vil ta de vurderingene så snart konklusjonen kommer, sier Rønsen.

Troppen har nå forlatt hotellet i Flagstaff. Når utøverne lander i Norge, etter planen torsdag formiddag, står et kriseteam klar til å ta vare på alle.

— Vi har satt opp kontaktpersoner og vil ha en samtale med alle, og så kan de selvsagt ringe oss når de måtte føle at de trenger noen å snakke med. Vi vil forsikre oss om at alle blir ivaretatt på best mulig måte, sa Rønsen.

Har skjermet utøverne

Svømmerne på landslaget har ikke villet snakke med pressen etter sjokket, og de er blitt skjermet fra mediene siden dødsfallet.

— Men jeg må si at jeg er utrolig stolt av gjengen min her nede. De har virkelig stått sammen og tatt vare på hverandre på en unik måte, sier landslagssjef Petter Løvberg.

Han sier det de må vurdere hvem som er i stand til å stille i EM i Ungarn 21.-27. mai. Ingen av utøverne har foreløpig sagt at de ikke ønsker å delta i europamesterskapet.

— På et tidspunkt må vi se om alle stiller der, om de er i stand til å gjøre den jobbes som kreves. Nå skal utøverne få tenke seg litt om, sier Løvberg.

Kondolanseprotokoller for Alexander Dale Oen er i løpet av onsdagen lagt ut i Sentralbadet i Bergen, på Toppidrettssenteret i Oslo og på Øygarden Rådhus.

Bergen Swim Festival er avlyst på grunn av Dale Oens brå bortgang.