Onsdag var det prosedyre i rettsaken mot forretningsmannen som er tiltalt for å ha voldtatt en 22 år gammel prostituert kvinne natt til 20. desember i fjor. Voldtekten skal ha skjedd i hans firmalokaler. Kvinnen ble med ham i drosje fra sentrum.

Kvinnen sier hun blevoldtatt og truet med kniv av forretningsmannen. Han hevder han blelurt i en felle av den prostituerteog en annen ukjent mann.

Statsadvokat Benedikte Høgseth mener den tiltalte bør straffes med fire og et halvt års fengsel.

Høgseth ba retten se bort fra forklaringen til tiltaltes kone og en annen mann som har vitnet. Hun mener tiltalte har fått dem til å gi uriktige forklaringer for å renvaske seg selv, sa hun i prosedyren.

Denne kniven skal den tiltalte ha brukt mot den prostituerte kvinnen.
POLITIET

Straffeskjerpende

Konen har forklart at hun gikk til firmalokalene for å se etter sin mann den aktuelle natten. Hun hadde mistanke om at han var utro. Da hun vitnet fortalte hun var på stedet og hørte en mann og en kvinne sammen med ektemannen. Konen mener ektemannen ble presset for penger.

— Det er vanskelig å tro at tiltaltes kone forlater barna hjemme midt på natten for å lete etter mannen. Hun tok ikke med seg mobiltelefon og brukte heller ikke bilen, selv om barna lå hjemme.

bilde.jpg
PER LINDBERG

Statsadvokaten mener det er straffeskjerpende at tiltalte har gått langt i å så tvil om fornærmedes troverdighet, og at han har involvert flere, blant andre konen, til å renvaske seg selv.— Det er ingen grunn til å tro at det er andre enn tiltalte som ønsket dette, sa Høgseth.

Hevder han ble lurt

Den tiltalte har forklart at det var en tredje ukjent mann på stedet som truet ham for penger. Han mener han ble lurt i en felle.

— Jeg får ikke dette til å henge i hop i det hele tatt. Det er ikke mulig at en ukjent tredje person skulle stå utenfor lokalet før de ankom i drosje. Fornærmede visste ikke hvor de skulle. Hvordan skulle den ukjente tredjepersonen vite at han akkurat skulle stå utenfor det huset, sa statsadvokaten i sin prosedyre.

Hun viste også til at 22-åringen fortalte politiet at det lå en kniv under sofaen. Flere vitner har forklart at de aldri har sett en stor kniv i lokalet.

— Tiltalte har først i retten forklart at kvinnen hadde med seg en bag og at hun tok ut et klede. Der skal det ha vært noe blankt, og tiltalte har forklart at noe falt på gulvet. Dette skal ha vært kniven, men hvorfor fortalte han ikke om dette da han ble avhørt av politiet etter pågripelsen, spurte Høgseth.

— Dette er forsøk på å tilpasse forklaringen, la hun til.

Mister X

Aktor mente også at det var pussig at tiltalte tok med kvinnen inn i lokalet uten å låse døren når det sto en ukjent truende mann utenfor lokalet.

— Han sier også at han ble nærmest truet til å ha sex med fornærmede. Det er ikke til å tro. Og hvorfor skulle hun ha sex med ham hvis formålet var å true pengene fra ham. Hun og Mister X kunne jo bare ha gjort dette og reist fra stedet, fortsatte Høgseth.

Hun reagerer på at tiltalte kommer med flere nye sentrale opplysninger først under rettssaken.

— Man kan mene at etterforskningen burde ha vært bedre. Det burde ha vært gjort en skikkelig åstedsundersøkelse, og bygget burde ha vært kontrollert med tanke på om det var andre der, sa Høgseth.

— Det er også merkelig at tiltalte ikke så Mister X. At han sto bak biler som sto på stedet, er helt nytt for politiet. Jeg viser også til drosjesjåføren som kjørte dem til stedet. Han har ikke registrert at kvinnen ga beskjeder til andre under kjøreturen om at de skulle til en bestemt adresse.

- Hun var livredd

Kvinnens bistandsadvokat er Ellen Eikeseth Mjøs. Hun la ned påstand om at mannen betaler 150.000 kroner i erstatning.

— Det har vært hevdet fra forsvarer at min klient har ønsket å trekke saken. Dette stemmer ikke. Hun har vært konsistent i sine forklaringer hele tiden. At hun selger kroppen sin, gjør henne ikke mindre verd enn andre kvinner, og det er ingen grunn til å tro at skadene etter dette er mindre for henne enn for andre kvinner. Hun var livredd, sa Eikeseth Mjøs i retten.