To mødre bt.no har snakket med sier de har anmeldt eieren av en kiosk og gatekjøkken i Bergen. Ifølge Petter Henriksen (25), frivillig ungdomsarbeider ved Fyllingsdalen kirke, er det godt kjent i ungdomsmiljøet at dette er et sted hvor mindreårige får kjøpe snus.

— Jeg tok en telefon til politiet om dette før sommerferien. Jeg brydde meg ikke så mye da han solgte til 16-åringer, men når 12-åringer får kjøpe, blir det for gale, sier han.

Henriksen forteller at han selv har vært vitne til at mindreårige får kjøpe snus på kiosken.

— Men etter at det ble anmeldt, har de fått beskjed av eieren om at de må være mer forsiktige, og pakke snusen i lommen med en gang, sier han.

- Bestilte på Facebook

I mai i år begynte Elisabeth Kvalvaag å fatte mistanke om at sønnen hennes på tolv hadde begynt å røyke og snuse.

— Han snakket mye som snus, og noen hadde sett ham røyke sammen med kompisene. En dag så jeg ham med en klyse under leppa, og konfronterte ham med det, sier hun.

Sønnen innrømmet med en gang at han snuset, og fortalte at han fikk kjøpe snusen på en kiosk.

— Han er Facebook-venn med eieren. På chatten bestilte han det han ville ha, og så dro han inn dit og hentet det. Om han ikke hadde penger, fikk han krite, sier Kvalvaag.

Anmeldte to ganger

Hun forteller at hun anmeldte saken i august.

— Siden har jeg ikke hørt noe. Nå håper jeg politiet gjør noe. Det er snakk om barn her, 12-åringer som går på barneskolen. Det kan ikke være sånn, sier hun.

Før Elisabeth Kvalvaag anmeldte eieren av kiosken, fikk hun en telefon fra Marita Svenskberg. Hun hadde allerede anmeldt mannen.

— Jeg leverte først en anmeldelse til politiet etter å ha oppdaget at minstesønnen på 13 hadde fått kjøpe røyk hos gatekjøkken-eieren. Deretter kom det frem at sønnen min på 15 og kompisene også har fått kjøpe både tobakksvarer og alkohol av mannen. Da dro jeg rett til politiet og leverte en ny anmeldelse, sier Svenskberg.

- Vi blir hetset

Da dette ble kjent, kom det mange reaksjoner. Kvalvaags sønn var en av flere som kontaktet Svenskberg, og sønnene og var sinte for at de nå kunne miste muligheten til å kjøpe snus og røyk.

— Når det kom meldinger til meg og sønnene mine, kontaktet jeg flere av ungdommene og foreldrene direkte. Elisabeth skjønte at dette er helt uhørt, men det var mange foreldre som ikke så problemet, sier Svenskberg.

— Ungene mine blir hetset på skolebussen. Ungdommene er sinte for at jeg har anmeldt, og at det blir vanskeligere for dem å kjøpe snus og alkohol. Så tar de det ut på meg og ungene mine, det har vært forferdelig slitsomt. Nå må foreldrene våkne, fortsetter hun.

- Har ikke bevis

Eieren av gatekjøkkenet avviser først beskyldningene som rykter.

— Hvis jeg skulle solgt til alle som vil ha, hadde jeg vært styrtrik, da kunne jeg bare lagt ned og reist herfra, sier eieren av gatekjøkkenet til bt.no.

Han forteller at han vet om flere steder i Bergen som selger røyk og snus til mindreårige, og at mange av dem kommer bort til gatekjøkkenet hans og setter seg utenfor og røyker.

— Jeg setter meg ned med dem og prater med dem, sier han.

- Har du solgt snus eller røyk til ungdommer under 18?

— Nei. I så fall har de hatt falsk legitimasjon. Jeg har ikke noe snus, sier han.

Eieren av gatekjøkkenet nekter også for å ha solgt alkohol til ungdommer.

— Det er jo mange foreldre som kjøper alkohol og røyk til ungene sine, hvorfor blir ikke de tatt, spør han.

— Jeg vet ikke noe om at jeg skal være anmeldt. De har uansett ikke noe bevis, fortsetter eieren.

- Men du har altså ikke solgt snus eller røyk til noen under 18?

— Hvis det kommer en inn her som blir 18 i morgen, selger jeg til ham hvis jeg kjenner ham, sier han.

- Jeg er 17

Mens bt.no snakker med eieren av gatekjøkkenet torsdag ettermiddag, kommer en gruppe med unge gutter og jenter bort. Ungdommene stiller seg ved inngangen til gatekjøkkenet, og en av guttene spør eieren:

Gutt (17): Har du noe «Thunder»?

Eier: Nei jeg er tom.

Bt.no: Hva er Thunder?

Eier: Det er snus.

Tre av ungdommene går inn på gatekjøkkenet sammen med eieren.

Bt.no til gutten, som står igjen utenfor: Hvor ofte kjøper du snus her?

Gutt (17): Dette er andre gangen, men han er visstnok tom.

Bt.no: Hvor gammel er du?

Gutt (17): Jeg er 17.

Etterforsker saken

Politiet bekrefter at de har mottatt en anmeldelse av en butikk i Bergen der det selges snus og tobakk til mindreårige.

— Vi har fått anmeldelse på dette, sier Jan Martin Skulstad.

Lederen for allmenngruppen hos politiet i Bergen vil ikke si noe om hvor mange anmeldelser som har blitt levert, men forteller at de etterforsker saken.