— Jeg håper at en uansvarlig arbeidsgiver straffes. Jeg vil at de skal forstå hvordan det er å miste et barn. At av barnet du har oppdratt, som var vakkert, stort og intelligent, får du bare tre kilo med aske, sier Dalia Lekeckiene.

Hun er mor til litauiske Tomas Lekeckas som mistet livet i en arbeidsulykke for snart to år siden. Sammen med ektemannen Rimantas, datteren Simona (28) og sønnen Tadas (19), er hun kommet til Førde for å være med på rettssaken som skal ta stilling til om arbeidsgiverne er ansvarlig for dødsulykken.

De er slitne etter kjøreturen fra Oslo til Førde. Det er et vakkert land, sier de, men det er vondt å være tilbake. Det vekker dårlige minner fra da de hentet Tomas hjem.

Skulle hjem på juleferie

19. desember 2012 var siste dag på jobb før Tomas Lekeckas skulle reise hjem på juleferie til familien i Litauen. I stedet mistet han livet da han slapp opp for oksygen på rundt 28 meters dyp.

Moren lurte på om noe kunne være galt. De pleide å snakke sammen på Skype hver dag når han var ferdig på jobb, men denne kvelden hadde han ikke gitt lyd fra seg.

Så tenkte hun at han kanskje bare var opptatt med å pakke. Huset sto ferdig pyntet til jul, det var snø, og det eneste som manglet var den eldste sønnen.

Politiet kom på døren til familien sent den natten, med skriftlig melding om at sønnen var død. Først ville ikke foreldrene tro på det. Fetteren til faren har nøyaktig samme for— og etternavn, og det lurte på om det kunne være ham det var snakk om.

— Tomas skulle jo snart komme hjem, så det kunne ikke være ham, sier faren.

Venner i Norge kontaktet politiet her, som kunne bekrefte at sønnen virkelig var omkommet.

DRØMMEN: Tomas Lekeckas drømte om å bli biolog og forske på havet. Bildet er tatt da han fritidsdykket i Norge. - Han sa til oss: «Dere kommer til å se meg på discovery en gang», forteller faren Rimantas Lekeckas (50).
PRIVAT

Arbeidsgivere tiltalt

Ifølge tiltalen var det mye som sviktet både den og andre dager Sunnfjord Dykkerservice AS jobbet på Marine Harvests anlegg utenfor Tveit i Bøfjorden.

Daglig leder og styreleder i firmaet står tiltalt for «under særlig skjerpende omstendigheter å ha overtrådt bestemmelsen om at arbeidsmiljøet i virksomheten skal være fullt forsvarlig». Ifølge tiltalen har de to arbeidsgiverne brutt arbeidsmiljøloven på flere punkter.

Tomas Lekeckas skal ha hatt for lite luft i oksygentanken til å gjennomføre det planlagte arbeidet.

De tiltalte arbeidsgiverne skal ikke ha etablert gode nok rutiner for tilstrekkelig lufttilførsel ved dykk, det var ikke kommunikasjon mellom dykker og dem på land, og sikkerhetsutstyr som livline og reserveutløser manglet.

I tillegg skal hadde ikke reservedykkeren på seg utstyr, og hadde tatt fem dykk tidligere samme dag. Han kunne derfor ikke foreta forsvarlig redningsdykk på grunn av fare for trykkfallssyke, da Tomas ikke kom opp igjen til overflaten.

De to lederne er også tiltalt for manglende nødprosedyrer og øvelser.

Angret på jobben

Året før ulykken hadde Tomas tatt eksamen ved en dykkerskole i Oslo.

— Det var ikke slik at han bare skulle jobbe som dykker i Norge en periode. Han ville utdanne seg til biolog og forske på havet og dyrene der. Siden han var liten likte han alt som hadde med vann og livet i vann å gjøre, sier moren.

24-åringen jobbet for Sunnfjord Dykkerservice i rundt en måned. Moren forteller at han angret kort tid etter han begynte i jobben.

— Han sa at han hadde gjort en feil da han skrev under på kontrakten, men at han skulle klare å holde ut en måned, sier Dalia.

Ifølge foreldrene fortalte Tomas om gammelt utstyr som ikke passet, at han ikke fikk lys på hjelmen og at de ofte dykket alene.

6. desember ringte han som vanlig på kvelden. Da skal han ifølge foreldrene ha sagt: «Kjære mor, nå kan det hende jeg kommer til å skremme deg, men i dag holdt jeg på å drukne. Jeg vet ikke hva som skjedde med utstyret, men jeg holdt på å kveles.»

— Moren hans sa at han måtte komme hjem. Bare kaste fra seg alt. Og jeg spurte om han ikke ble skremt. Da sa han «pappa, jeg har ikke tid til å bli skremt. Jeg må tenke på å komme opp i tide», forteller faren.

— Han ville fullføre det han hadde begynt på. Han var en sta sønn, som pleide å oppnå sine mål, supplerer moren.

Vil ha rettferdighet

Tiden etter ulykken beskriver familien som et helvete.

— Jeg vil helst at denne arbeidsgiveren skal føle noe sånt selv. Kanskje klarer vi å redde noen andre mennesker da, sier faren.

— Det virker som han fremdeles finnes. For hjemme er tingene og vennene hans, og barnet mitt spør om når onkelen kommer tilbake. Til dette møtet samlet jeg fotografier fra livet til Tomas, men jeg orker nesten ikke se på dem. Det er for vondt, sier storesøsteren.

Bildene viser en aktiv og blid ung mann, på ferie i Dubai og Malaysia, på tur med motorsykkelen eller firehjulingen. Firehjulingen solgte han før han dro til Norge, men i fjor kjøpte faren den tilbake.

— Før likte jeg ikke slikt, men nå kjører jeg den overalt. Slik er jeg nær sønnen min, sier han.

De fire dagene i Fjordane tingrett blir tunge, sier familien. Den gjør at de må huske på alt på nytt. Det er som å rive opp et gammelt sår. Nå håper familien på rettferdighet.

— Vi håper arbeidsgiveren får en riktig straff. Dette er et så rikt land med høy levestandard og strenge krav i arbeidslivet. Det vi har sett nå, er det motsatte. Til og med i Litauen har de strengere krav til arbeidssikkerhet, sier moren.

REISTE MYE: Familien forteller at Tomas Lekeckas var en lidenskapelig dykker. - Han var ikke i Norge for å tjene penger, men for å oppfylle drømmen sin og å samle dykketimer, sier moren Dalia Lekeckiene (50).
PRIVAT
SAVNET: Søsteren Simona Vaitulione (28) forteller at sønnen hennes Vytis spør henne når onkelen kommer hjem. Han omkom under arbeid på merder for Sunnfjord Dykkerservice AS rett før jul i 2012.
PRIVAT