• Da han spurte meg om vi skulle gå til hotellrommet, følte jeg meg truet, sier Martin Krossnes (16).

Martin Krossnes er tenåringsgutten BT skrev om i går, som satte bergenspolitiet på sporet av det som kan være en større overgrepssak med forgreininger til land i både Europa, Asia og Sør-Amerika.

I hovedrollen er en 40 år gammel tidligere politimann i Hordaland politidistrikt. 40-åringen er mistenkt for å ha reist rundt i disse landene og misbrukt og fotografert flere unge gutter.

— Virket som en tenåring

Politiet fikk ferten av saken en lørdag i juni i fjor. Da reiste politimannen fra en av Bergens omegnskommuner, der han var ansatt, og bestilte rom på Thon Hotel Rosenkrantz.

I Bergen hadde politimannen avtalt å møte Martin Krossnes, som da var 15 år gammel. De hadde chattet en del på nettstedet Sol, hvor de blant annet hadde diskutert politikk.

— Han ga seg ut for å være på min alder og oppførte seg som en tenåring. Han hadde mange av de samme interessene som meg, og jeg trodde han var medlem i samme politiske parti, forteller 16-åringen, som er medlem av Høyre.

Martin forteller at han ikke opplevde noen uanstendige forslag på nettet, og at samtalene for det meste dreide seg om politikk.

Det endte med at de avtalte å møtes, og Martin ga fra seg telefonnummeret over nettet.

— Da jeg møtte ham på Torget, så jeg jo at han var en voksen mann. Men jeg snakket med ham likevel, sier 16-åringen.

- Skjønte noe var galt

BT skrev i går at gutten fikk kalde føtter og ringte politiet, da han skjønte at personen han skulle møte ikke var den han ga seg ut for å være.

Men de kalde føttene ble ikke ordentlig kalde før politimannen antydet at de to skulle gå til rommet hans på Thon Hotel Rosenkrantz.

— Han gjorde tegn til at vi skulle gå. Da følte jeg meg truet. Jeg skjønte at dette opplegget ikke var helt som det skulle være, og svarte at jeg bare måtte en tur på Narvesen for å kjøpe noe, sier 16-åringen.

I stedet for å handle, tok Martin telefonen og ringte politiet.

— De kom i sivil politibil, men mannen hadde da gått tilbake til hotellet. Politiet fant ham etter hvert, sier Krossnes.

Visste ikke han var politi

Etterpå ble Martin bedt av politiet om å ta bussen hjem, og han ble avhørt samme kveld. Siden har han ikke hørt noen ting om saken - før han leste BT i går.

— Jeg ble veldig overrasket da jeg leste at det var en politimann. Slike ting har jeg bare lest om i utlandet, sier Martin.

Han synes det er ubehagelig å tenke på hva som kunne ha skjedd dersom han hadde blitt med på hotellrommet.

— Jeg tenker også på at dette kunne skjedd andre personer, som kanskje ikke hadde luktet lunten da han foreslo å gå tilbake til hotellrommet, sier Martin.

Har endret chattevaner

Han sier at han har endret chattevaner etter møtet med politimannen.

— Jeg chatter nå kun på en side der jeg er medlem og på MSN, der jeg vet hvem jeg snakker med, sier Martin.

— Har du pleid å følge nettvettsreglene for chatting?

— Ja, jeg har egentlig vært ganske streng, men har nå blitt enda strengere, sier 16-åringen.

Advokaten til den 40 år gamle mannen som er siktet i saken, ønsker ikke å kommentere opplysningene til Martin Krossnes.

— Siden dette tilfellet ikke er snakk om et straffbart forhold, så er det ikke noe å kommentere, sier advokat Fredrik Verling.

Intervjuet med Martin Krossnes er klarert med hans mor.

ALDRI IGJEN: ¿ Gi aldri telefonnummeret til en du ikke er helt sikker på hvem er, sier Martin Krossnes (16). Han satte politiet på sporet av en 40-åring, som nå er mistenkt for å ha misbrukt og fotografert flere unge gutter.
Helge Skodvin