Onsdag ettermiddag var BT på besøk hos samboerne til den trippeldrapssiktede sørsudaneren.

Tesfaldet Michael fra Eritrea forteller at 30-åringen oppførte seg normalt i timene før han satte seg på Valdresekspressen, der han senere skal ha knivdrept tre personer.

— Jeg fikk sjokk da jeg hørte hva som hadde skjedd, sier Michael.

Rundt klokken 16 mandag så han at den siktede satt i stuen og så på TV.

— Han oppførte seg helt vanlig. Han var glad i internasjonale nyheter, og så ofte på BBC. Det gjorde han også på mandag ettermiddag. Han lagde seg også mat på kjøkkenet.

Våger ikke gå ut

Michael og tre andre delte kjøkken og stue med sørsudaneren i huset i Øvre Årdal.

— Vi sa bare hei og ha det, egentlig. Bare vanlige høflighetsfraser. Det var et sånt forhold han hadde til de fleste her, forteller Michael.

Onsdag formiddag var tre av samboerne samlet for å snakke om det som har skjedd. Den fjerde var til avhør hos politiet.

De forteller at de ikke våger å gå ut av huset.

— Vi er engstelige, fordi vi er så redd for at det skal komme så mye hat. Jeg håper folk reflekterer over at dette faktisk bare var én person, og at dette ikke gjelder resten av oss. Vi er gode mennesker som lever helt vanlige liv i Norge, sier Michael.

HER BODDE HAN: Politiet har forseglet rommet der 30-åringen bodde. Tirsdag gjorde politiet flere beslag på rommet.
Hanne Louise Åkernes

Vil møte etterlatte

Han viser oss TV-stuen og peker også på rommet til den siktede, som er dekket av polititeip.

— Se hvordan det er her nå. Det er ganske vanskelig å leve normalt når noe slik har skjedd. Vi vil bare leve vårt vanlige norske liv her, sier han.

Han forteller at både han og samboerne tenker mye på familien til Margaret Molland Sanden (19), ett av ofrene for mandagens tragedie.

— En dag vil vi gjerne treffe dem. Vi tenker mye på dem, og det de nå gjennomgår. Vi er veldig triste og synes det er forferdelig. Alle synes det, sier Michael.

En annen av 30-åringens samboere merket heller ingenting unormalt i timene før drapet. Han sier han ikke kjente siktede særlig godt.

- Jeg er sint på ham

— Jeg er sint på ham. Han ødelegger for oss, og vårt rykte. Vi er bare gode mennesker, og nå er vi engstelige for at folk skal tenke annerledes på oss, sier en eritreer som vil være anonym.

— Han var fra Sør-Sudan, og vi er fra Eritrea. Alle snakket bare vanlig med ham. Vi møtte ham på kjøkkenet, sa hei og hvordan går det. Vi sa ha det når vi gikk. Noe forhold ut over det, hadde vi ikke. Vi gjorde lite sammen på fritiden, men vi deler jo kjøkken og TV-stue her, forteller Michael videre.

Politiet vil avhøre alle i kretsen rundt 30-åringen i håp om å finne et mulig motiv.

— Vårt hovedfokus videre vil være å få på plass så mange detaljer som mulig rundt denne tragiske hendelsen. Både når det gjelder det faktiske hendelsesforløpet og gjerningsmannens motiv, i den grad det finnes, sa politiadvokat Jørn Lasse Førde Refsnes på en pressekonferanse tidligere onsdag.