Tirsdag fortsatte rettssaken mot 35-åringen fra Os.

Han er tiltalt for legemsbeskadigelse med døden til følge, etter at kameraten hans døde av omfattende skader seks dager etter at 35-åringen hadde banket ham opp utenfor kjøpesenteret Amfi Os.

Tirsdag forklarte avdødes foreldre seg for Nordhordland tingrett. De fortalte om en snill gutt, som hadde et rusproblem. Han bodde i kjellerleiligheten i samme bygg som foreldrene og farmoren.

Tiltalte var i leiligheten

Foreldrene merket først at noe var galt om kvelden den 10. mai i fjor. Utenfor huset fant de nøklene til sønnen. Inne i leiligheten ble det klart at mange ting manglet, blant annet datamaskiner.

Mandag forklarte den tiltalte 35-åringen at han hadde avdødes nøkler etter å ha banket ham opp, og tok seg inn i leiligheten hans for å se om han fant dåpsgullet han mente avdøde hadde stjålet fra ham.Da han ikke fant det, tok han med seg noen av avdødes eiendeler, for å bruke det til å bytte tilbake disse tingene, forklarte han.

— Ville ikke til lege

Foreldrene fant imidlertid ikke sønnen i leiligheten. De kom i kontakt med avdødes fetter, dit avdøde hadde blitt kjørt av politiet etter voldsepisodene utenfor Amfi Os.

Før politiet kjørte ham til fetteren, innrømmet avdøde at han hadde stjålet en Playstation fra den tiltalte 35-åringen, men nektet for å ha stjålet dåpsgull.

— Avdøde nevnte på bilturen at han hadde smerter i venstre side. Vi spurte ham flere ganger om han ikke ville vi skulle kjøre ham til legevakten på Os, siden han forklarte at han var hoppet på og slått i magen, men han ville ikke, forklarte en av politifolkene som kjørte ham.

Ringte ambulansen

Også fetteren forklarte seg for retten tirsdag. Han sa søskenbarnet ikke hadde synlige skader da han kom, utover et sår i leppen, men han var grå i huden.

VERNESKO: Tiltalte var iført sko med ståltupp da volden ble utøvd.
POLITIET

— Han klarte ikke sitte, og ba om å få ligge på sofaen. Han sa han hadde blitt hoppet og spent i magen, og hadde vondt i magen, forklarte fetteren.Etter å ha rådført seg med moren til avdøde og sin mor, ringte fetteren ambulansen, som kom etter kort tid. AMK-loggen viser at samtalen fant sted klokken 21.16. Da var det én time og ett kvarter siden den andre voldsepisoden utenfor kjøpesenteret.

- Hadde gode prognoser

En lege som kom til stedet sammen med ambulansen, forklarte i retten at avdøde hadde lavt blodtrykk og høy puls, men at han ikke kunne se noen ytre skader. De oppfattet ham som noe ruset, men adekvat.

— Jeg mistenkte ut fra funnene og det som var skjedd at han kunne ha indre blødninger, og det sa jeg til ham. Jeg sa han burde være med på sykehus, men det ville han ikke. Da informerte jeg ham om at hvis det stemmer at han har indre blødninger, kan det være farlig, og at han absolutt burde være med ambulansen til Haukeland. Han var avvisende.

ÅSTEDET: Volden skjedde ved kjøpesenteret Amfi i Os. ARKIVFOTO: SILJE EIDE

En annen av ambulanseprsonellet betegnet avdøde som irritert da de forsøkte å undersøke ham.Dermed forlot legen og ambulansepersonellet stedet. Legen forklarte i avhør etter hendelsen at avdøde ville hatt gode prognoser dersom han hadde blitt med til behandling

— Kunne tatt ham med

— Han er syk men ikke så syk at du velger å bruke tvangsmidler til å behandle ham, selv om du har rett til å gjøre det. Er det riktig, spurte seksjonsoverlege Dag Hoem ved Haukeland sykehus, som er oppnevnt av retten til å gå gjennom den sakkynige rapporten.

— Ja, svarte legen.

Fetteren forklarte at han ba ambulansepersonellet innstendig om å ta avdøde med seg.

— Jeg sa de måtte ta ham med seg, men han ville ikke. Jeg håpet han ville være med sykebilen, men han har alltid vært litt redd leger og sto på sitt der og da, forklarte fetteren.

Fant sønnen død

Han holdt seg våken gjennom det meste av natten og våket over fetteren, som kastet opp det det han oppfattet som blod i løpet av natten.

Dagen etter ble avdøde hentet av moren. Frem til de fant sønnen død ved sengen om ettermiddagen 16. mai, oppholdt han seg i leiligheten, store deler av tiden i sengen.

Foreldrene var innom flere ganger hver dag i perioden, og oppfordret ham ifølge deres forklaring hver dag om å gå til legen.

— Han ga ikke uttrykk for at han var så alvorlig skadet som det fremgår i ettertid. Han kastet opp, men jeg tenkte det kunne være abstinenser på grunn av rusbruk, forklarte faren.

— Vi var angstelige, men vi kan ikke dra ham etter ørene når han nekter, fortsatte han.

Høy smerteterskel

Han fortalte at sønnen hadde svært høy smerteterskel, og at han ved en anledning gikk med beinbrudd i flere uker før han fikk behandling.

— Han hadde ikke blod og ikke sår, det eneste jeg så var et kloremerke i hodet, forklarte moren, som flere ganger daglig forsøkte å få ham til lege.

Ingen av foreldrene kjenner 35-åringen som er tiltalt for å ha forårsaket skadene sønnen døde av, utover at de hadde hørt navnet hans, forklarte de.

TILTALT: En tidligere kjæreste av den tiltalte 35-åringen forklarte at hun ved to tidligere anledninger har sett ham opptre voldelig.
GUSTAV KVAAL