• Vi ble oppringt av en mann som sa han var tatt av ras. Fire scooterpatruljer rykket ut.

Det sier Fredrik Tønjum, som er daglig leder i Eikedalen skisenter. Tirsdag var det praktfulle forhold i skisenteret. Så kom den dramatiske telefonen fra en mann som var blitt tatt av et snøskred.

DELTOK: Fredrik Tønjum er daglig leder i Eikedalen skisenter og var med på redningsaksjonen.
ROAR CHRISTENSEN

— Fare for nye skred

— Han hadde telefonnummeret vårt lagret på sin mobil og ringte oss. Han sa han var tatt av skred og lå på kanten av et stup. Det raste rundt ham mens han lå der og han klarte ikke ta seg ut, forteller Tønjum.

Fire snøscootere ble sendt ut fra skisenteret. Der satt Tønjum og mannskap fra skipatruljen og Røde Kors. De satte kursen mot Skeiskvanndalen, der skredet hadde gått.

— Da vi kom frem, var det stor fare for nye skred. Ved hjelp av spader og tau fikk vi løs mannen, sier Tønjum.

— Han hadde prøvd å forsere en traktorvei opp mot fjellet. Så løsnet det noen snøflak som tok ham med ned mot skråningen, og han var på vei til å falle 30-40 meter, sa Tønjum til NRK.

Utenfor løypen

Han forteller at alt står bra til med skigåeren som ble tatt av skredet.

— Han kom seg ned for egen maskin men er litt skjelven. Han er her hos oss nå, og er i god behold, sier Tønjum til BT ved 13.20-tiden.

Ifølge Tønjum ligger skredstedet rundt to kilometer unna selve skisenteret, og det har ingen tilknytning til skisenteret.

— Men vi rykker selvsagt ut når folk har behov for hjelp, understreker han.

- Trygt i løypen

Fredrik Tønjum sier det er stor skredfare i fjellet nå. Han ber folk være forsiktige når de ferdes ute.

— Folk må passe seg. De bør ikke ta seg utenfor løypene i bratten. Vi vet mange klatrer oppover skråninger for å kjøre ned utenfor løypene. Det er farlig, advarer Tønjum.

Han understreker at det er helt trygt å være ute i snøen, så lenge man er innenfor de merkede løypene.

— Tar du heisen opp og kjører ned, er det ikke farlig, sier Fredrik Tønjum.

- Flere ras gikk

Også politiet ber folk være svært forsiktige.

— Politiet ber folk om å ikke ferdes utenfor oppmerkede løyper da man anser rasfaren i området som svært stor. Da patruljen var på stedet hvor raset gikk, observerte de flere ras som gikk i nærheten av hvor de stod. Vær forsiktig og ikke ta unødige sjanser, ber Janne Steimler Sætre, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.