Anja Weløy Aarseths foreldre fikk i går for første gang se mannen som drepte datteren deres. Bistandsadvokat Einar Råen sier at foreldrene reagerte på måten Danielsen fremsto i retten.

— De registrerer at han virker veldig forknytt. Jeg tror ikke jeg skal karakterisere ham noe ut over det. Utgangspunktet er at han står tiltalt for å ha gjort de grusomste ting mot datteren deres, og det synes de at han bærer preg av, sier han.

- Ingen angrende synder

I politiavhør har Danielsen ved flere anledninger uttrykt at han angrer på det han gjorde. Foreldrene legger til grunn at dette, i likhet med mye annet i hans forklaring, ikke er troverdig, ifølge bistandsadvokat Råen.

— Det er lite som tyder på at han er en angrende synder. Vi så ingen tegn til anger i retten i dag heller. Vi deler politiets oppfatning om at mye av det han har forklart er oppspinn, sier han.

Overrasket statsadvokaten

Statsadvokat Ingrid Thorn Nordheim, aktor i drapssaken, ble overrasket over at den tiltalte 24-åringen ikke ville forklare seg i dag. Før retten ble satt, sa hun til BT at hun var spent på å høre 24-åringens forklaring.

— Det var uventet at han brukte retten sin til ikke å forklare seg. Han ville heller ikke gi tilbakemeldinger eller avklare misforståelser rundt bevis eller vitneuttalelser. Man må være forberedt på det meste i denne bransjen, men jeg trodde og ventet han ville forklare seg. Men klart; det kan virke overveldende å skulle forklare seg i en slik sak med mange til stede, sier Thorn Nordheim.

Måtte lese titalls sider

I stedet måtte hun ta fatt på jobben med å lese høyt fra flere titalls sider med politiforklaringer fra 24-åringen.

Den tiltalte var store deler av tiden tilsynelatende uinteressertog distansert, og viste tydelig at han ikke ville være til stede. Etter lunsj kom han ikke inn igjen i rettssalen, og forsvareren opplyste at 24-åringen av psykiske årsaker og på grunn av stor belastning ikke ønsket å være til stede i rettssalen. Det gikk ikke dommeren med på.

Tilbake i rettssaklen gjorde tiltalte gjentatte ganger et poeng av å ta på seg capsen, selv om dommeren hver gang påpekte det og ba ham ta capsen av.

Flere ganger konfererte 24-åringen med forsvareren sin før han etterkom dommerens pålegg om å ta av hodeplagget.

Aktor Thorn Nordheim syntes 24-åringen oppførte seg respektløst - og beskriver oppførselen hans i retten som uvant.

— Det kunne fremsto som en protest mot at han måtte være til stede, sier hun.

— Som regel viser man respekt når man er i retten og retter seg etter korreks fra dommeren. Det gjorde ikke tiltalte uten videre.

- Psykisk tilstand avgjørende

24-åringens forsvarer, advokat Per Herman Thori-Aamot, sa etter første rettsdag at 24-åringen har åpnet for å forklare seg senere. Han synes ikke klienten fremsto respektløs.

— Det er hans psykiske tilstand som er avgjørende. Han har en legeerklæring som sier at det er er en stor belastning for ham å være til stede under rettssaken. Han ville ikke komme inn igjen, men rettet seg etter pålegget, sier Thori-Aamot.

- Hva med morgendagen, onsdag, vil han møte da?

— Han har ikke lyst, men det er mitt råd at han stiller. Det er naturlig å ta en ny gjennomgang i forhold til forklaringen da.

- Han provoserte dommeren med å ta på seg capsen hele tiden?

— Mitt råd til ham da var å ta den av igjen. Jeg synes ikke han oppførte seg respektløst; han ønsket bare ikke å være til stede.

- Det kunne fremsto som en slags protest?

— Jeg går ikke inn på noen vurdering av det. Det er mulig noen kan ha oppfattet det slik.

Ble påsatt håndjern

Etter lunsj var 24-åringen påsatt håndjern inne i rettssalen. Ifølge politiets innsatsleder har Danielsen bedt om dette selv.

— I utgangspunktet ønsker ikke politiet å bruke håndjern i retten. I løpet av dagen har imidlertid tiltalte selv ytret ønske om å ha håndjern på seg inne i rettssalen, sa innsatsleder Joachim Olsvik.