• Jeg var så redd for Hanne de siste dagene. Jeg ville ikke la henne være alene med ham, sier Trude Eriksen, tanten til den drepte Hanne Kristine Olsen. Eriksen var øyenvitne til drapet på niesen.

Trude Eriksen (54) bodde hos niesen Hanne Kristine Olsen og hennes samboer de siste dagene Hanne levde. I går måtte Eriksen gjenoppleve tragedien, da hun vitnet mot mannen som er tiltalt for overlagt drap på Hanne Kristine, og drapsforsøk på sin nyfødte datter og Trude Eriksen.

— Jeg har gruet meg forferdelig til å møte i retten, men jeg ville fortelle hva som skjedde. Han skal ikke få ødelegge mer, sier Eriksen. Hun er påtalemyndighetens kronvitne i saken. Eriksen bor i Nord-Norge, og var på besøk hos niesen i Bergen. En niese hun hadde et svært tett forhold til.

Uhyggelig stemning

Eriksen ga i retten et gripende og sterkt vitnemål om de siste døgnene i niesens liv. Hun fortalte hvordan den drapstiltalte de siste dagene skapte en uhyggelig stemning i leiligheten med sitt sinne. Ifølge Eriksen vekslet han mellom å være taus og skjelle ut Hanne Kristine.

— Hans væremåte var så dominerende. Jeg merket hvor redd Hanne var, og hun var ikke lettskremt. Angsten hennes smittet over på meg. Den siste natten sov jeg med soveromsdøren låst. Han var så intenst sint, og det var umulig å forstå hvorfor, sier Eriksen.

Dagen etter er tiltalte fortsatt sint. Hele familien er invitert til en 90 år gammel kvinne som i årevis har vært en venn av Hannes familie. Tiltalte vil ikke bli med.

— Plutselig skriker han til Hanne «Du må ikke gå på restaurant med mitt barn! Jeg melder deg til barnevernet!». Jeg reagerte på uttalelsen. Han var så sint at jeg fant det best å avlede ham for at vi skulle komme oss ut av huset, sier Eriksen.

«Jeg skal drepe dere alle!»

Tanten og niesen kommer seg ut med barnevognen mellom seg. I det fine sommerværet står de to kvinnene på parkeringsplassen og venter på taxi. De snakker om babyen i vognen.

— Hanne var så utrolig vakker der hun sto i solskinnet med det lyse håret. Hun hadde lys jumper og skjørt. Jeg fortalte henne hvor pen hun var. Jeg tenkte at hun hadde hatt det så trasig de siste dagene at jeg ville muntre henne opp. Det ble noe av det siste jeg sa til henne, sier Eriksen.

Hanne snakker med samboeren på mobil, men legger brått på.

— På telefonen sier han til Hanne at han skal drepe oss alle. Eriksen vil ringe politiet. «Ja, ring med en gang», svarte Hanne Kristine.

— Jeg skal til å ringe da jeg ser samboeren gå mot bilen sin. Jeg hører han ruser motoren voldsomt. Jeg får en dårlig fornemmelse, og roper «Hanne!». Så ser jeg den mørke bilen bak Hanne, sier tanten.

Ser babyen i gresset

— Han kjører rett mot oss. Alt skjer forferdelig fort. Jeg ser Hanne som ligger på asfalten. Det er blod på hodet hennes. Barnevognen er helt forvridd. I gresset ser jeg babyen. Samboeren ser på oss fra bilen. Jeg tør ikke løpe bort til babyen, for jeg er sikker på at han skal snu og meie ned meg også, sier Eriksen.

Tiden etter drapet beskriver Eriksen som et følelsesmessig kaos.

— Savnet etter Hanne er så stort. Hun var en glad jente som hadde lett for å le, og som ikke var redd for å si hva hun mente, sier Trude Eriksen. I tillegg til sorgen har Eriksen selv slitt med angst og søvnproblemer etter tragedien.

— Nå håper familien og Hannes nære venner å få fred. Vi trenger det, sier Trude Eriksen.

DREPT: Hanne Kristine Olsen (29) stod sammen med tanten da hun ble kjørt ned og drept av sin samboer.