Natt til lørdag: Den snart 23 år gamle kvinnen er ute for å feire bursdagen sin på et utested i Bergen sentrum. Etter en tur på toalettet oppdager hun at vesken er borte.

May Karoline Wedel tar på seg jakken og stormer ut av utestedet for å se om noen har sett hva som har skjedd. Hun har lagt merke til en mann som har nærmet seg venninnegjengen flere ganger tidligere på kvelden, og lurer på om det kan ha vært ham.

— Jeg spurte flere folk som sto utenfor, men ingen hadde sett verken vesken eller mannen. Jeg trodde vel egentlig ikke jeg kom til å finne den igjen, sier hun.

«Bli med meg»

Remy Grønli har også vært på byen natt til lørdag. Sammen med en vennegjeng går han gjennom sentrum på vei hjem da han får øye på en mann som tilsynelatende går alene, med en kvinneveske i hånden.

— Jeg gikk bort og spurte om hvorfor han hadde en veske i hånden. Det så litt mistenkelig ut, han gikk jo alene, forteller Grønli.

Mannen svarer på engelsk at han ikke kan huske hvor han har fått vesken fra.

— Han spurte om jeg ikke skulle bli med ham, og pekte mot et smau, men det takket jeg nei til.

Grønli stiller seg opp foran mannen og sier at han vil kontakte politiet. Mannen dytter vesken over i hendene til Grønli og gjør tegn til å gå.

— Vi passet på at han ikke gikk, og ringte politiet som kom og la mannen i håndjern.

— Det kunne gått dårlig?

— Nei, egentlig ikke. Han var veldig rolig, og ingen av oss la en hånd på hverandre, sier Grønli, som forteller at han fikk skryt av politibetjentene etter hendelsen.

Hvem fant vesken?

May Wedel ser over på andre siden av gaten, der flere uniformerte politibetjenter står med en mann som viser seg å være den samme mannen hun har lagt merke til inne på utestedet.

— En av politimennene holdt vesken min i hånden. Jeg sa til han som hadde tatt den at «det var ikke noe fint gjort».

Hun anmeldte forholdet.

BT har tidligere skrevet om denne typen vinningskriminalitet som i politiets årsmelding for 2012 ble omtalt som et typisk storbyproblem.

I Bergen sendte politiet i oktober og november i fjor sivile spanere på byen natt til lørdag og søndag. I løpet av de tre første aksjonshelgene ble åtte personer, alle utenlandske statsborgere, pågrepet.

Antallet meldinger om utelivstyveri gikk kraftig ned i helgene som fulgte, heter det i politiets årsrapport.

Tror på samfunnet igjen

May Wedel løp rett inn blant politimenn, Remy Grønli og mannen som hadde stukket av med vesken.

— Det var egentlig utrolig overraskende. Jeg rakk egentlig ikke å si mer enn hei og tusen takk, det var helt utrolig. Jeg hadde bare 100 kroner i kontanter og hadde lyst til å gi ham finnerlønn, men det ville han ikke ha, forteller Wedel.

For Remy Grønli var reaksjonen hans helt naturlig. Eller, «det skulle jo bare mangle», som han sier selv.

— Jeg fikk på en måte troen på samfunnet tilbake, sier May Karoline Wedel.

— Er det noe du gjerne skulle sagt til Grønli nå som du har anledningen?

— Ja, jeg må bare si tusen takk. Og at han fortjener alt godt. Han burde sette det opp på cv-en. Han kan bruke meg som referanse, sier Wedel.

LETTET: May Karoline Wedel hadde gitt opp da hun oppdaget at Remy Grønli hadde tatt saken i egne ender og sørget for at vesken kom tilbake til sin rettmessige eier.
Privat