Det gikk friskt for seg under åpningsinnlegget til Unge Høyres Erik Skutle (19) i en skoledebatt på Arna yrkesskole i dag.

Først skal Skutle ha karakterisert paneldeltakerne fra SV og Senterpartiet som henholdsvis «sosialistidiot» og «bonde», ifølge representantene fra SV og AUF. Så skal han ha han pekt mot AUFs Heidi Lindebotten (20) og kalt henne en «fagforeningshore».

— Det var nok for å vekke latter i salen, men folk ble mer overrasket. Spesielt jentene reagerte på ordbruken, sier SVs Simen Willgohs til BA, som først omtalte saken. Willgohs har i ettermiddag rapportert ordbruken inn til fylkeskommunen, ifølge BA.

- Vanvittig barnslig

  • Det gikk et gisp gjennom salen, sier Lindebotten til bt.no.

- Hvorfor tror du at dette var rettet mot deg?

— «Hore» er et skjellsord, jeg er jente, det var jeg som var der. Alle i panelet og alle i salen skjønte at han mente meg, mener Lindebotten.

- Hva synes du om karakteristikkene?

— Dette er vanvittig smålig, barnslig og lite seriøst, Og det viser også hvor lavmåls skoledebatter er blitt, mener Lindebotten.

- Blank løgn

Erik Skutle mener Lindebotten og Willgohs lyver.

— Jeg sa ikke «sosialistidiot» Det er blank løgn, sier Skutle til bt.no.

Han sier også at han ikke mente å kalle Lindebotten en hore.

— Jeg sa ordrett «fagforeningshoren Arbeiderpartiet». Jeg siktet ikke til henne personlig, sier Skutle, og legger til at han i ettermiddag har ringt Lindebotten for å beklage ordbruken. Lindebotten oppfattet samtalen litt annerledes.

— Jeg spurte om han ringte for å be om unnskyldning. Men det gjorde han ikke. Han ville bare beklage at jeg hadde misforstått, sier Lindebotten.

- Litt for sterkt

- Lindebotten mener det var «umulig å misforstå» at du brukte ordet «hore» som et skjellsord rettet mot henne?

— Det ser jeg ingen grunn til. Det var aldri min intensjon, og jeg har aldri brukt en ordlyd som kan antyde det. For å si det sånn, i begrepet «hore» ligger det mye annet enn det å selge kroppen sin for penger, sier Skutle.

- Hva er en fagforeningshore?

— Det er et begrep som er satt på spissen. Men i denne sammenhengen mente jeg Arbeiderpartiet, som hele tiden fraviker egne prinsipper for å få makt gjennom en fagforening, i dette tilfellet LO.

Skutle vil likevel slutte å si «fagforeningshore» i fremtiden. For etter dagens debatt ble han kontaktet av Unge Høyres stortingskandidat fra Hordaland, Eivind Nævdal-Bolstad.

— Vi hadde en dialog og fant ut at ordet ikke var heldig å bruke. Det er nok litt for sterkt. Det kan oppstå misforståelser.

Unge Høyre-lederen beklager

Leder i Unge Høyre, Henrik Asheim, mener Skutle gikk for langs i dagens skoledebatt.

— Man skal ikke bruke den type ord i debatter. Hvis Lindebotten opplevde at det ble brukt mot henne, er det veldig beklagelig. Det er bra med friske debatter i skolene, men man skal veie sine ord, sier Asheim.

Mens Unge Høyre skape furore i Arna i dag, skjedde det samme ved Nes videregående skule i Akershus i går.

- Nynorsken skal tilbake i fjøset der den hører hjemme, uttalte Unge Høgres Amara Butt.

Men Asheim avviser at Unge Høyre fremstår som useriøse i valgkampen.

— Man kan lage saker som dette om alle ungdomspartiene. Det er over 400 skoledebatter, og noen ganger går det litt for langt. Men jeg er ikke enig i at vi fremstår som useriøse, sier han.

Han understreker at Unge Høyre ikke står inne for verken Skutle eller Butts utsagn.

— Jeg har snakket med dem begge to, og sagt fra om at man skal være forsiktige med å bruke slike ord. Det dumme med dette er at det får fokus vekk fra sakene våre, sier han.