Sist hun så ham, ba han om unnskyldning. «Liv» fikk frysninger da hun oppdaget at mannen som voldtok henne er involvert i forsvinningssaken i Oslo.

For «Liv» ble gårsdagen en vanskelig dag. Mannen som overfalt og voldtok henne i Haukelandstunnelen for seks år siden dukket plutselig opp igjen, siktet for falsk forklaring i saken der Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) er forsvunnet.

— Jeg fikk frysninger og ble fysisk dårlig da jeg leste om det. Det var nærmest litt surrealistisk. Jeg håper for hans del at han ikke har noe med forsvinningen å gjøre, sier kvinnen.

Hun er nå er i midten av 30-årene og bor fortsatt på Vestlandet.

Oppvokst i Bergen

I halv ti-tiden en morgen i 2006 gikk hun gjennom tunnelen ved Haukeland sykehus. På øret hadde hun på musikk. Hun la ikke merke til mannen som snek seg fra søyle til søyle bak henne.

«Liv» ble holdt fast, dyttet mot veggen og skjøvet på gulvet. Hun sparket og skubbet, men gjerningsmannen var sterkere enn henne.

Samme mann ble mandag denne uken siktet for falsk forklaring av politiet. Han skal ha kommet med ulike forklaringer om hvor han var og hva han har sett.

Mannen, i dag i slutten av 20-årene, er født og oppvokst i Bergen, men har også siden bodd i Nord-Norge, på Østlandet og i Sverige.

I ungdomstiden var han aktiv i idrettsklubber i Bergen.

Mannens forsvarer, Kim Gerdts, ville i går ettermiddag ikke kommentere siktelsen og voldtektssaken overfor BT. Den siktede mannen selv skal ha forklart i avhør at han og kjæresten hans oppholdt seg sammen hele kvelden, med unntak av et svært kort tidsrom, ifølge VG.

«Stort idrettstalent»

Etter tre dager ble han i går sluppet av politiet.

— Vitnet har vært i avhør, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde i Oslo-politiet.

De vil ikke kommentere saken ytterligere, utover at han ikke vil bli fremstilt for varetektsfengsling for falsk forklaring.

Flere kilder BT har vært i kontakt med betegner mannen som et «stort talent» innen idrett. Men i løpet av ungdomsårene endret han atferd.

I tillegg til voldtekten og blottingen i 2006, er mannen dømt for to voldsepisoder og tyveri. Disse ble begått i en begrenset tidsperiode for over ti år siden.

Mannen flyttet til Oslo for noen år tilbake. Han bor i dag 450 meter fra familien Giskegjerde Schjetne, på Østensjø i Oslo.

Ba om unnskyldning

BT intervjuet «Liv» i 2008, noen måneder etter at det rettslige oppgjøret mot mannen fikk sitt endelige punktum i Gulating lagmannsrett.

Mannen som voldtok henne fikk to år og 10 måneder fengsel. I rettssaken ba han henne om unnskyldning for det han hadde gjort.

Retten mente det var straffeskjerpende at det var en alvorlig overfallsvoldtekt, og at han hadde påført «Liv» psykiske problemer som kunne bli langvarige.

Seks år etter er hun fortsatt preget av det som skjedde.

Hver gang «Liv» leser om en voldtekt i avisen, går tankene tilbake til Haukelandstunnelen. Senest da hun hørte om gruppevoldtekten ved Den Nationale Scene i Bergen for et par uker siden.

— Det tar jo aldri slutt med disse voldtektene. Da kommer alt tilbake. Samtidig vet jeg så inderlig godt hvordan disse jentene har det, sier hun.

Hater ham ikke

I dag er hun i full jobb, og stadig på bedringens vei, ifølge seg selv. Men nedturene dukker opp, selv om de er blitt færre.

— Det er mange som tror du kommer over slikt bare du tar tiden til hjelp. Det stemmer ikke. Du blir bedre, ja, men aldri helt bra.

- Hater du gjerningsmannen i dag?

— Nei. Jeg klandrer ham for all den smerten han har påført meg. Men jeg hater ham ikke, det nytter ikke. Han har sonet sin straff, og har fortjent en ny sjanse, sier «Liv».