En mann ble lettere skadd da han ble tatt av et ras i Myrkdalen torsdag ettermiddag. Til alt hell ble mannen liggende oppå snøen.

— Han har hatt veldig flaks. Han kunne like godt blitt begravd, og da er det ofte helt andre utfall, sier Rune Slettemark, leder for skipatruljen i Voss Fjellandsby.

Han ble tidlig varslet om skredet og fikk kontakt med en av de andre skiløperne i området.

ADVARER: De fleste skredene utløses av skiløpere. - De hadde kjørt ned en skrent som folk litt erfaring aldri ville kjørt ned, sier Rune Slettemark i Voss Fjellandsby, om skredet der en mann ble lettere skadd.
PRIVAT

— På slike dager med stor skredfare, er vi på hugget og veldig klar for å gjøre en innsats. Det viktigste vi trenger å vite, er om det er folk under snøen. Her fikk vi raskt vite at ingen var begravd, og da setter vi ikke i gang skredsøk. Jeg kjørte opp til dem på skuter, fordi han hadde vondt i en skulder, sier Slettemark, og legger til:

— De var ganske skjelvne, og har iallfall lært en nyttig lekse.

Skiløpere som utløser skred

Skredfaren i vossetraktene er nå «betydelig», det vil si faregrad tre på skalaen fra en til fem. I noen timer torsdag var den også oppe på nivå fire.

Slettemark sier at det gikk minst syv eller åtte snøskred i Myrkdalen i går. Noen små, og noen «relativt store» som har gått opp mot 200 meter nedover fjellsiden.

— De fleste skredene er utløst av skiløpere, men det var også et stort skred i Storebotn som var naturlig utløst. På skredfaregrad tre kan én enkelt skiløper utløse skred i terreng som er brattere enn 30 grader, og det kunne du absolutt i dag. Jeg så blant annet på en som skled nedover med skredet i hælene, men som klarte å kjøre ifra det, forteller han.

Mannen som ble skadd i Myrkdalen hadde sammen med noen andre tatt skiheisen til topps og tatt seg ut i et offpisteområde langt vekk fra løypene.

— De hadde kjørt ned en skrent som folk med litt erfaring aldri ville kjørt ned. Folk med litt erfaring holder seg borte fra de bratteste partiene på en sånn dag, sier Slettemark.

Selv kjente han mange drønn fra snøen gjennom gårsdagen. Da er det svake lag lenger ned i snøen som kollapser.

— På flat mark gjør det ingenting, men i bratt terreng kan det utløse ras. Kraftig snøfall og kraftig vind, som vi har hatt her, er en god oppskrift på farlige forhold. Akkurat nå er det to eller tre veldig svake lag med snø her.

Utstyr er ingen garanti

Han ber folk som skal ferdes i fjellet de neste om dagene om bruke øyner og øyrer og ta kloke valg. Man kommer langt ved å holde seg unna de bratteste partiene.

— Det er fine forhold i fjellet, men folk må være forsiktige, sier han.

- Bør man holde seg helt unna offpisteområder?

— Normalt går det skred på steder som er brattere enn 30 grader, og det er relativt bratt. På mindre bratte steder er man tryggere, men skal man være helt trygg, må en kjøre i preparerte løyper. Selv om man har med seg utstyr, så kan man bli liggende på et sted redningspersonell anser som for risikabelt å gå inn i. Så riktig utstyr er ingen garanti.

- Hvor lenge vil det være skredfare?

— Den vil nok vedvare litt, men hver dag med kaldt vær er gunstig.