• Det er sjelden å overleve 45 minutter i et snøskred, sier Kjetil Brattlien ved Norsk Geoteknisk Institutt (NGI).

— De fleste som blir funnet innen et kvarter er i live. De fleste som blir funnet etter en halvtime er døde, sier Brattlien.

De fleste som omkommer blir funnet med en såkalt ismaske rundt ansiktet.

— Hvis man blir liggende med snø tett rundt ansiktet, så fryser fuktigheten i pusten og danner en ismaske som gjør at man ikke får puste. Det beste man kan gjøre er å legge begge armene rundt hodet idet skredet treffer, og prøve å skape en liten hule foran ansiktet, sier han.

Den lengste overlevelsestiden han kjenner til, er da en snowboardkjører ble liggende tre timer under snøen på Aurlandsfjellet tidligere i vinter. Vedkommende ble liggende delvis under en stein, noe som viste seg å bli redningen.

Fire av de seks som har omkommet i snøskred hittil i år, har mistet livet på Vestlandet.

Rapporten fra dødsskredet i Eikedalen vil ikke være klar før om noen uker.

— Skredet kan ha blitt utløst på grunn av været eller av dem som drev på ved foten av skråningen. Det er vanskelig å si, sier Brattlien.

Raset løsnet høyt oppe i fjellsiden, hadde hele ti bruddkanter og forplantet seg flere hundre meter sideveis og oppover i fjellsiden, ifølge skredeksperten.

-Det var et veldig spesielt skred, og det betyr at vi denne vinteren har helt spesielle lagdelinger i snøen som vi skal være ekstra oppmerksomme på.

— Hva skaper slike forhold?

— Det har vært en veldig nedbørsfattig forvinter, noe som skaper slike lag i snøen.

Fagansvarlig for skred og naturskade Christian Jaedicke i NGI mener det som skjedde i Eikedalen er et klassisk eksempel på en skredulykke.

Skredfaren var markert -faregrad 3. Dagen før ulykken hadde det kommet 24 millimeter nedbør og mye vind. Ulykkesdagen bød på nydelig solskinn.

— De første dager etter uvær er generelt farligst for skikjørere. Det er da snøen er mest ustabil samtidig som skikjørerne er sprengkåte etter å komme ut i puddersnø og solskinn, sier skredeksperten.