Per Øyvind Helle har gått og trippet i en måned. Lederen for Temposeminaret, som arrangeres for tolvte gang i Florø i november, har signert Nando Parrado.

— Vi bestemte oss for å holde tett om det til i dag. Men du skal tro jeg har ivret etter å slippe nyheten løs, sier han.

Spiste de døde

Parrado er ikke kjent for å være den billigste foredragsholderen.

— Men vi fikk ham til godt under markedspris. Han kunne tenke seg til å besøke Norges vestligste by, og av og til faller bare bitene på plass, sier Helle.

Nando Parrado er en dem som overlevde flystyrten i Andes-fjellene for snart 40 år siden. Det gikk 72 dager før redningen kom. Da hadde mange dødd av skader, sult, kulde og utmattelse. Parrado og de andre overlevende måtte spise de døde for ikke selv å dø av sult.

Kommer for å inspirere

Etter to måneder ved vraket bestemte Parrado og kameraten Roberto Canessa seg for å å forsøke å finne hjelp. Etter ti dager ble de funnet av en bonde, og en leteaksjon ble igangsatt. Da vraket ble funnet, var det bare 16 som fortsatt var i live. Parrado mistet både sin mor og søster i styrten, som er filmatisert i filmen Alive: Miracle in The Andes (1993).

Det tok 20 år før Parrado orket å fortelle om de 72 dagene i Andes-fjellene. 58-åringen fra Uruguay driver i dag seks TV-kanaler i sitt hjemland, men reiser også rundt for å holde foredrag. Han har én gang tidligere holdt foredraget Alive – ekstreme mål, ekstrem ledelse i Norge, det var i Oslo i 2008. Nå kommer han altså til Florø.

— Jeg får gåsehud av å tenke på det. Han er det desidert største navnet vi har hatt her, og vi gleder oss enormt, sier lederen for Temposeminaret.