• Han virket sunn og glad siste gang jeg så ham, sier en barndomsvenn av Trond Kristian Johannessen.

Kameraten er trolig en av de siste vennene som har hatt kontakt med ham før han ble drept. To ganger i forrige uke var de i kontakt med hverandre. Siste gang var på torsdag ettermiddag, dagen før Johannessen ble drept.

Radarpar

— Vi vokste opp sammen i Fyllingsdalen. Vi var et radarpar, men dessverre valgte vi ganske tidlig en kriminell løpebane, sier 36-åringen. Han forteller at han har vært venn av Trond Kristian Johannessen siden åtteårsalderen.

  • Når vi var i byen og støtte på politifolk, stoppet de alltid og spurte hva vi holdt på med, sier 36-åringen.

Han forteller at den tette kontakten med Johannessen varte frem til slutten av tenårene, men at de siden gikk ulike veier.

Johannessen valgte en løpebane som gjorde at han endte opp på den kriminelle topplisten hos politiet. Han utviklet også et betydelig rusproblem.

  • Han gikk inn og ut av fengsel. Etter at han havnet på politiets A-liste, gikk det sjelden lang tid mellom hver gang han ble satt inn, forteller kameraten.

Så sunn og frisk ut

Hver gang skjedde det samme:

— I fengselet fikk han spist og trent, og han så ganske sunn og frisk ut da han kom ut. Etter noen uker i frihet raste han ned i vekt og kom ganske raskt bort i trøbbel.

Kameraten forteller at han det siste halve året så en endring hos kameraten.

  • Etter at han ble løslatt fra fengselet rundt juletider, virket det som om han klarte å leve et sunnere og roligere liv. Da jeg traff ham i forrige uke var han veldig smilende og glad. Han så frisk ut. Han var glad for at han hadde fått en ny bolig, og hadde også en kjæreste, forteller 36-åringen.

Planen var at de to skulle møtes, siden Johannessen hadde fått bolig i nærheten av 36-åringen.

Advokat Stein Erik Ottesen bekrefter at Johannessen ble betraktelig mer strukturert etter at han fikk ny bolig på Løvstakksiden.

  • Tidligere hadde han bodd mest på hospitser, noe som ikke var så bra for ham, sier Ottesen.

-Så ham få juling

Selv om det kan se ut som Trond Kristian Johannessen hadde en positiv utvikling det siste halve året, forteller kameraten at han hadde kommet på kant med flere i miljøet i løpet av de siste to årene.

  • Rusproblemene førte til at det oppsto konflikter. Han hadde fiender i miljøet. Jeg har selv sett ham få juling av folk, sier 36-åringen.

BT har snakket med tre uavhengige kilder som sier det samme.

36-åringen mener selv at drapet på kameraten må ha skjedd i kjølvannet av en krangel om narkotika.

  • Det må ha skjedd i affekt. Det skal svært mye til, også i dette miljøet, at folk hogger til med stikkvåpen, sier 36-åringen.

Undersøker vennekretsen

Politiet ønsker ikke å kommentere sine teorier rundt drapet.

  • Vi har begynt å ta kontakt med de nærmeste i omgangskretsen hans, men ønsker fortsatt at personer som sto ham nær melder seg til oss. Akkurat nå er alt av interesse, sier etterforskningsleder Rigmor Isehaug.

Hun sier at saken har hatt topp prioritet gjennom helgen.

  • Det står ikke på ressursene, men saken er utfordrende fordi vi ikke har noe åsted, sier Isehaug.

Politiet har ikke funnet stikkvåpenet Johannessen ble stukket med. Trolig er det snakk om en kniv med et smalt blad. Obduksjonen i dag vil forhåpentlig gi klarere svar.

  • Hvor langt unna er politiet å kunne komme til en pågripelse?
  • Det blir kun spekulasjoner. Det kan skje når som helst, sier Isehaug