Jonathan Alexander Tagle (43) drev med en spesiell type fallskjermhopp som kalles fjellflyging da han omkom i Eidfjord onsdag. Dette innebærer at hopperne flyr nært fjellet i relativt lav høyde og stor hastighet.

Den amerikanske luftsportklubben PD Factory Team har på sin Facebook-side offentliggjort flere detaljer om dødsulykken:

— Jonathan hadde hoppet hele morgenen, dette var hans syvende hopp for dagen, skriver klubben.

De skriver at han fløy «i et terreng der det ikke er rom for feil». På vei ned et trangt juv, ble fallskjermen hans hengende fast i et tre.

— Han ble slengt mot fjellside, og falt ned i elven under. Han havnet utenfor flere fosser, før han til slutt ble sittende fast på bunnen av en kulp, skriver luftsportklubben.

Tagle var sammen med to amerikanske venner da ulykken skjedde. Det er de som har kommet med den detaljerte hendelsesbeskrivelsen.

I denne videoen øverst kan du se et intervju med Tagle som BTV gjorde i 2008 i forbindelse med Ekstremsportveko på Voss det året.

«Gjorde det han elsket»

Da vennene til slutt kom seg frem til 43-åringen, sto ikke livet til å redde.

— Jonathan lå med ansiktet ned, var innviklet i liner, samtidig som fallskjermen begynte å blåse seg opp igjen. Karene så at han hadde gått bort, slapp taket, og lot han bli ført til en kulp lengre nede, der hjelpemannskapene til slutt fikk ham opp fra vannet, skriver klubben.

Sympatierklæringene fra fallskjermvenner verden over har haglet inn på klubbens Facebook-side.

«Han gjorde det han elsket, og levde et rikere liv enn folk som er dobbelt så gamle som han ble,» skriver en.

En venninne beskriver da hun ble introdusert for 43-åringens foreldre for mange år siden.

«Jeg husker jeg spurte hva foreldrene syntes om hobbyen hans. De var så stolte, og det er de nok ennå. «JT» var et eksepsjonelt menneske, og vi var alle så utrolig glad i ham.»

Tagles kropp vil bli flydd hjem til California så snart det er praktisk mulig.

Ulykkeskommisjonen skal ha et godt bilde av hva som har skjedd, men ønsker ikke å gå ut med detaljer ennå. Det er gjort filmopptak av ulykken.

I alt var seks personer med i følget som hoppet onsdag ettermiddag, to av dem norske. Hopperne var i går samlet for å snakke sammen om hendelsen.

Hobby ble fulltidsjobb

Jonathan Alexander Tagle (43) var en svært erfaren fallskjermhopper. Han har satt flere verdensrekorder og har vunnet flere mesterskap verden over.

sin hjemmeside beskrev han hvordan han fokuserte på jobb og følte at ting begynte å falle på plass, inntil han ble hektet på fallskjermhopping og etter hvert paragliding.

— Det som var en helgehobby ble en fulltidsvane, skrev han.

Han droppet jobb og flyttet til California for å drive med luftsport på fulltid, og jaktet på «the perfect swoop».

Swooping er en gren der utøveren stuper mot bakken i stor fart, for så å flate ut og sveve fremover like over bakken så lenge som mulig. I 2005 satt Tagle verdensrekord med et 150 meter langt svev over vannet.

— Jonathan Alexander Tagle var langt på vei den mest erfarne i verden, sa Jan Erik Wang, fagsjef for fallskjerm i Norges Luftsportforbund, til BT i går.

Dødsulykken onsdag er den første i Ekstremsportvekos historie.

OMKOM: Jonathan Alexander Tagle (43).
I SORG: De som sto den avdøde nær er svært preget, ifølge Jan Erik Wang i Norges Luftsportforbund.
AGURTXANE CONCELLON