Selv om Bjarne Berg ikke var det mest kjente TV 2-ansiktet utad, er kollegene ikke i tvil om at han hadde en uvurderlig rolle i oppbyggingen av den første virkelige konkurrenten til NRK.

— I starten hadde vi små ressurser, men Bjarne var en type som tenkte stort hele tiden. Han var ekstremt resultatorientert og gjorde TV 2 til et veldig tydelig alternativ til NRK, sier Siri Lill Mannes.

Skapte profiler

Da Mannes begynte i TV 2 i 1992, var hun den nest yngste i nyhetsredaksjonen der Bjarne Berg var vaktsjef. Siden har hun blitt en av de store profilene i TV 2, noe hun i stor grad takker Bjarne Berg for.

— Bjarne var en raus person som fikk andre til å blomstre. Han elsket å løfte andre frem, og følte seg ikke truet av at andre fikk mer oppmerksomhet enn ham selv. Men han var absolutt ikke en mann som gikk stille i dørene, sier hun.

Bjarne Berg var også mannen som overtalte sin gamle venn Davy Wathne til å bli sportsanker. Han fikk Fridtjof Wilborn til å ta spranget fra TV 2-sporten til å bli programleder for serier som «Farmen», «Vil du bli millionær?» og «Mestermøtet», og han hadde ideen til TV 2s første virkelig store underholdningssuksess, «Gutta på tur».

Ifølge Mannes var Berg akkurat den lederen nyhetsredaksjonen trengte i startfasen. Og da han forlot TV 2 for å bli direktør i Vizrt i 2001, etterlot han seg en profesjonell og erfaren nyhetsredaksjon.

— Mye å takke Bjarne for

  • Det som er bra med sånne ledere, er at de oppmuntrer andre til å bli selvstendige. Da han forlot skuten sto den stødig. Det å gjøre seg selv unnværlig er en prestasjon i seg selv, sier hun.

— Det er veldig mange som har mye å takke Bjarne for, inkludert meg selv. Det var jo han som valgte meg ut som nyhetsanker, tilføyer hun.

Berg var også en sentral pådriver da Siri Kalvig startet Storm Weather Center, og dermed utfordret monopolet Meteorologisk institutt hadde på værvarsling i Norge.

— Bjarne har betydd enormt mye for Storm. Han likte å utfordre det etablerte, og uten ham tror jeg ikke Storm hadde vært det vi er i dag, sier Kalvig til VG.

BLE LØFTET FREM: Siri Lill Mannes var den nest yngste i nyhetsredaksjonen da hun begynte i TV 2. Bjarne Berg var en sterkt medvirkende årsak til at hun ble en av kanalens store profiler, mener hun. Arkivfoto: Fred Ivar Klemetsen