Om to uker skal tingrettsdommer Vigdis Bygstad og hennes to meddommere avgjøre om Hauge er blitt straffet av Helse Bergen for å ha varslet om kritikkverdige forhold.

— Øyvind Hauge har krav på erstatning. Og den bør være betydelig, sier advokat Nils Kristian Lie til bt.no.

Vil ikke tilbake

I Bergen tingrett mandag la Lie vekt på at Øyvind Hauge varslet i god tro, og at han ikke var alene om å varsle. Advokaten understreket også at vernepleieren sa fra internt i lang tid før han, etter det han opplevde som manglende respons og oppfølging, gikk til Arbeidstilsynet og mediene.

— Øyvind Hauge har brukt sin plikt og sin rett til å varsle. Etter det har han blitt utfrosset og marginalisert, sa Lie.

Les også: - Tøft å stå alene

For Hauge er det ikke aktuelt å returnere til stillingen ved Sandviken sykehus.

- Ikke varslingssak

Saksøkte er av en annen oppfatning. Ifølge advokat Trond Hatland, som representerer Helse Bergen, har Hauge ved noen få anledninger varslet internt om forhold ved avdelingen. Saksøkte mener disse forholdene ble tatt tak i umiddelbart, og at det ikke var nødvendig å gå til mediene.

— Derfor er ikke dette noen varslingssak. Interne forhold bør tas opp internt. At han valgte å bruke mediene, er hans eget ansvar, sier Hatland.

Helse Bergen avviser at Hauge er blitt utsatt for sanksjoner, og mener Hauge byttet jobb på frivillig grunnlag.

— Vi er ikke enig i saksøkers beskrivelse, sier Hatland.

Prinsipielt viktig

Begge parter peker dessuten på sakens prinsipielle sider. Avgjørelsen i Bergen tingrett kan få konsekvenser for andre i samme situasjon som Hauge.

— Saken trekker opp grensene for hva som er varsling, og hva en arbeidstaker må finne seg i, sier Lie, som flere ganger i sitt innledningsforedrag viste til Grunnlovens paragraf 100, om ytringsfriheten, og de nye varslingsbestemmelsene i Arbeidsmiljøloven.

— Dette er et interessant rettsfelt, og for begge parter vil det være greit med en avklaring, sier Hatland.

KREVER ERSTATNING: Øyvind Hauge (t.v.), advokat Kjetil Edvardsen og advokat Nils Kristian Lie da varslersaken startet i dag. FOTO: SILJE ROBINSON