Ekstremt og uvanlig. Slik karakteriseres drapet av 98 år gamle Hilda Feste.

— Av 500 drap jeg har studert, er det kanskje 3-4 slike, sier den erfarne psykiateren Ulf Åsgård. Han regnes som Sveriges og trolig Nordens fremste ekspert på såkalt gjerningsmannsprofilering.

98-åringen ble utsatt for et seksuelt overgrep da hun ble drept i hjemmet sitt i Os sentrum, rundt klokken 21.30 første nyttårsdag.

På forespørsel fra BT, har han laget en liste med sannsynlige indikatorer på drapsmannen.

- Lett bytte

— Ofte er slike personer kjent for andre avvik. Erfaringsmessig vet vi at de ikke har beveget seg så langt, blant annet fordi de ikke har mye penger. De som står bak slike drap, gjør det ofte i nærheten av der de bor, sier Åsgård.

Han jobbet tidligere i svensk politis ekspertgruppe for å kartlegge gjerningsmennene, og omtales som mannen som innførte gjerningsmannsprofilering i Sverige.

Ifølge Åsgård, er ikke nødvendigvis gjerningsmannen tidligere straffet.

Professor David Thornton er behandlingsdirektør på Sand Ridge Secure Treatment Center i Wisconsin i USA, og en av verdens fremste eksperter på seksualisert vold. Han mener det er stor sannsynlighet for at gjerningsmannen er seksuelt tiltrukket av eldre kvinner.

— Det er selvsagt sjokkerende for folk at noen angriper en så gammel kvinne på denne måten. Men noen av mennene som er seksuelt tiltrukket av eldre, er så ukomfortable med sine egne følelser at det slår ut i aggressiv atferd og vold. Vi vet også at en del av dem som er seksuelt tiltrukket av eldre, også er pedofile, sier Thornton.

Kan være ren sadisme

— For andre dreier det seg om ren sadisme. Enkelte av dem som misbruker eldre seksuelt, er tiltrukket av at offeret føler smerte, sier han.

Thornton understreker at gjerningsmannen ikke nødvendigvis har en alvorlig sinnslidelse.

— Han kan ha det, men de fleste slike gjerningsmenn er i stand til å fungere i dagliglivet. Med mindre man kjenner personen godt, er det ikke nødvendigvis mulig å merke at noe er galt, sier Thornton.

Han kjenner ikke til tilsvarende saker der offeret er så gammelt som 98 år.

DREPT: Hilda Feste (98).
PRIVAT